Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aurora höjde priserna med mellan 26 och 47 procent

Från 2016
Uppdaterad 22.02.2016 13:19.
Gasspis
Bild: Pixabay

Gasbolaget Aurora har chockhöjt priserna med mellan 26 och 47 procent, visar Svenska Yles granskning. Aurora har raderat sina före detta priser, vilket försvårar en jämförelse.

Suomen Kuvalehti rapporterade förra veckan att priserna på gas har chockhöjts i all tysthet.

Gasbolaget Aurora, som tidigare var en del av statsägda Gasum men som nu ägs av ett skotskt kapitalplaceringsbolag, höjde sina priser i början av året. Bolaget informerade inte kunderna om hur stor den procentuella prishöjningen var.

Aurora har också raderat alla uppgifter om gamla priser från sin webbplats, vilket gör det omöjligt att dra några slutsatser om prishöjningen överlag.

I fallet som Suomen Kuvalehti beskrev låg prishöjningen i ett gasöverföringsavtal på 47,5 procent.

Inte enda fallet

Svenska Yle har fått tag på gamla överföringspriser för ytterligare några av Auroras avtal, utöver det fall som Suomen Kuvalehti rapporterat om. I ett avtal har priset höjts med 41,5 procent och i ett annat med 47,5 procent. I ett tredje avtal höjdes priset med 26 procent.

Jämförelsepriserna är från år 2015.

De skatter som Aurora är skyldigt att betala i samband med gasöverföring har höjts i år. Denna prishöjning ligger på 13 procent, vilket är en betydligt mindre höjning jämfört med den Aurora själv gjort i vissa avtal. Bolagets höjning gäller åtminstone 30 000 hushåll i Helsingfors.

Konsumentombudsmannen Päivi Hentunen har sagt till Yle att man kommer att utreda fallet på samma sätt som när eldistributören Caruna för en månad sedan höjde sina priser oskäligt mycket. Caruna tvingades ta tillbaka prishöjningen.

Diskussion om artikeln