I Vaasa hacklab samlas uppfinnarna
I Vaasa hacklab växer framtidens innovationer fram. Den blivande robotdoktorn Thomas Höglund tar oss med på studiebesök.
När man hör ordet hacker tänker många säkert på personer som gör dataintrång och brott på nätet. Men det är inte alls vad Vaasa hacklabs cirka 50 medlemmar sysslar med. Thomas Höglund berättar att det finns två olika typer av hackare: Black hat hackers, och white hat hackers.
- Black hat gör dataintrång, men vi är helt annorlunda. Vi är kreativa personer som försöker förbättra världen med innovationer, säger han.
De samlas i ett garage, som är fyllt med deras egna uppfinningar och projekt.
- Det som vi har gemensamt är att vi alla är kreativa och innovativa personligheter som intresserade av teknik. Hacklab är ett bra ställe att träffa likasinnade och hacka tillsammans och lära sig av varandra.
Hackade dörrens låssystem
När de fick tillgång till utrymmet fanns det bara en nyckel till dörren. Rätt så komplicerat om man är närmare 50 stycken som ska använda det. Därför var det första som hackades på Vaasa hacklab ett låssystem med något som kallas Raspberry pi (en sorts minidator).
- Vi programmerade så att man kan ringa låset, och ringer man från ett registrerat nummer så öppnas dörren vilken tid som helst på dygnet.
Det låter som om ni sysslar med life hacks?
- Jo, life hacks är ju en sorts hacks. Man kan syssla med dem på hacklabbet, säger Thomas.
Gjort egen 3D-scanner
På hacklabbet måste man inte uppfinna grejer enligt något tema, vem som helst som har en idé kan ansluta sig till labbet.
- Det är bara att dyka upp och göra vad man vill, eller så kan man hitta på projekt tillsammans. Vi har ganska häftiga projekt på gång, bland annat en 3D-scanner med 32 kameror.
Med 3D-scannern kan man fota objekt från alla håll samtidigt. På det sättet kan man ha objekt i rörelse och skapa en 3D-modell av objektet. De har också en 3D-skrivare så man kan printa ut det man har scannat.
Bara att dyka upp
Det som Vaasa hacklab sysslar med går under benämningen hacker culture. Om jag är total nybörjare men ändå intresserad av teknik – hur ska jag då gå tillväga? Var ska jag börja? Thomas säger att det är enkelt, det är bara att dyka upp.
- Ifall du har en idé, eller bara vill lära känna nya människor är det bara att komma dit. Man kan också bara hänga där och snacka och se på häftiga projekt och robotar.
De ordnar också workshoppar där nybörjare kan lära sig en massa saker.
- Vi har workshoppar i webbprogrammering, elektronikens grunder och annat, säger Thomas.
Kommande robotdoktor
Thomas Höglund håller själv på och doktorerar i robotteknik på Vasa universitet. Han började i januari och när han är klar med doktoreringen i robotik blir han alltså en robotdoktor. Kan man ha en snyggare titel?
- Det låter ju ganska bra med robotdoktor faktiskt. Kanske jag måste sätta med det på mitt CV, säger han om vårt förslag på ny titel.
Thomas jobbar på att integrera robot med människa.
- Man forskar mycket i artificiell intelligens, men man kan ju ta första steget och styra roboten med det mänskliga intellektet. Man kan till exempel ha billig arbetskraft som styr roboten.
Det mänskliga i roboten är alltså att det är en människa som styr den, och den människan kan befinna sig på andra sidan jorden.
- Roboten är bra på att göra specifika och exakta rörelser och den är stark och snabb och så vidare. Människan kan känna igen olika former och färger snabbt och människan kan hitta på kreativa lösningar.
Finland i robotrecession
Det pratas mycket om artificiell intelligens och robotteknik, men hur bra är Finland på området? Inte så värst bra verkar det som. Thomas säger att det är en liten robotrecession på gång.
- Finland har inte köpt så många robotar under de senaste åren och det är faktiskt på nedgång. Exempelvis ABB tillverkar sina robotar i Sverige. Men visst finns det de som använder robotar, och det forskas om det på Aalto universitetet och Vasa universitet.
Med tanke på din doktorering – är du någon sorts robotmaster i Vaasa hacklab?
- Nja. Jag kan lite om elektronik som jag kan lära ut, och så har jag också sysslat en del med quadrokoptrar, alltså flygande robotar, säger Thomas.
Har du en schyst robotidé? Sitt då inte och panta på den. Ut och lär dig! Kanske du till och med blir berömd. Robotberömd.
Det finns hacklabs även på andra ställen i Finland, till exempel i Åbo och Helsingfors. Läs mer om hacklabben här.