Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Företagarna hoppas på en fräschare Stora Robertsgata - miljövänlighet i fokus under renoveringen

Från 2016
Uppdaterad 23.02.2016 16:09.
Niklas Wikström, ägare på Formverk, ser ut mot Stora Robergsgatan.
Bildtext Niklas Wikström äger en inredningsbutik som vetter mot Stora Robertsgatan och Annegatan. Han har väntat i flera år på att staden ska förnya Stora Robertsgatan.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Stora Robertsgatan ska byggas om och bli klimatsmart. Företagarna önskar att gatan redan tidigare hade renoverats. En prydligare gata kunde locka mera kunder tror de.

- Jag skulle se Stora Robertsgatan som en livlig gata med en massa små mikroföretag, restauranger och små butiker. Man skulle kunna ordna basarer och ha små flyttbara kaféer på gatan. Det skulle föra mänskorna närmare företagarna, säger företagare Niklas Wikström.

Han äger en inredningsbutik i hörnet av Annegatan och Stora Robertsgatan. Wikström har bott i trakten i många år, och kommer ihåg när Stora Robertsgatan blev gågata år 1985.

Stora Robertsgatan i Helsingfors
stora robertsgatan, plan
Jämförelse av två bilder: Så här vill Helsingfors stad bygga om Stora Robertsgatan.
Bilder: Yle/Helena von Alfthan (vänster), Ramboll (höger)

- På 1980-talet när Stora Robertsgatan ändrades från vanlig gata till gågata så var den attraktivare. Det fanns mera småbutiker och när gågatan var ny så var allt i bra skick. På 30 år har tiden nött på den, säger Niklas Wikström.

Stora Robertsgatan ska renoveras. Avsnittet mellan Fredriksgatan och Georgsgatan ska enligt stadens planer byggas om. Gatan ska beläggas med en rödaktig natursten, och staden ska plantera lövträd längs gatan. Ombyggnaden är efterlängtad bland gatans företagare.

- Det borde ha gjorts redan tidigare. Gatans yta, bänkarna och allt sådant är mer eller mindre förfallna. Det har varit lite misskött. Vi väntar på en renovering, säger Niklas Wikström.

Lampor i fönstret på inredningsaffären Formverk
Bildtext Niklas Wikström ser en sliten gågata från sitt butiksfönster. I 30 år har Stora Robertsgatan varit gågata.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Helsingfors stad har valt att göra Stora Robertsgatan till en klimatgata. Redan nu har man börjar se över energieffektiva lösningar i husen längs gatan. När gatan byggs om ska man välja material med ett lågt koldioxidavtryck, och satsa på gatubelysning med LED-lampor.

- Vi säljer produkter som har en lång livslängd. Det är redan miljövänliga varor, vi säljer inte engångsvaror här. Förstås om man kan hitta på andra saker som sparar energi till exempel solenergi, och har miljövänliga material i gatustenar och bänkar, så låter det jättebra, säger Niklas Wikström.

Stora Robertsgatan i Helsingfors
stora robertsgatan, plan
Jämförelse av två bilder: Så här vill Helsingfors stad bygga om Stora Robertsgatan.
Bilder: Yle/Helena von Alfthan (vänster), Ramboll (höger)

- Vi strävar efter att börja bygga på sommaren, och renoveringen ska fortsätta till början av nästa år, säger projektledare Thomas Palmgren på Helsingfors stad.

Men först måste nämnden för allmänna arbeten fatta beslut om att inleda ombyggnaden av Stora Robertsgatan. På tisdag kväll ska nämnden behandla ärendet.

Paula schaffter, har blombutiken Living Room på Stora roban
Bildtext Paula Shaffter tycker att Stora Robertsgatan kunde bli snyggare och prydligare, hon tycker att gatan idag är sjabbig.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Paula Shaffter har en blombutik på Stora Robertsgatan. Hon tycker stadens planer för gatan ser bra ut.

- Varan jag säljer har inte sett röken av någon miljövänlighet, fastän det är fråga om blommor. När blommor produceras och importeras är miljövänlighet inte det första som prioriteras. När vi preliminärt diskuterat det här med planeringsteamet har vi kommit fram till att jag i min affär kunde satsa på en effektivare energianvändning, säger Paula Shaffter.

Blombutik på stpra Robertsgatan
Bildtext Stora Robertsgatan ska bli en grön gata.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I blombutiken väntar rosorna på sina köpare i blomsterkylar. Att satsa på klimatsmarta kylsystem och energieffektiv belysning kunde vara blombutikens klimatsatsning.

- När det här projektet är färdigt och Stora Robertsgatan blivit en klimatgata så kunde jag förstås utreda om det finns varor jag kunde sälja som skulle understöda det här temat, säger Shaffter.

anna Sörensson är ägare och kock i Mat på Stora Robetsgatan
Bildtext Nita Rehtonen står bakom kassan och Anna Sörensson är ägare och kock på cateringföretaget Mat, som har kök, butik och lunchkrog på Stora Robertsgatan.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Jag tycker det behövs lite mera träd, lite mera grönt, mera bänkar och mer butiker som är för alla mänskor. Det är mycket barer och kebabställen här idag, säger Anna Sörensson som är kock och ägare i ett cateringföretag med kök på Stora Robertsgatan.

Ungefär en tredjedel av råvarorna i Sörenssons kök är redan nu ekologiska, och hon satsar gärna på miljövänliga produkter.

När Stora Robertsgatan byggs om ska en station för citycyklar placeras vid hörnet av Annegatan.

- Det är en bra idé. Förhoppningsvis blir det mera trafik om man får cyklandet att komma igång i den här staden, säger företagare Anna Sörensson.

Ari Nissinen, enhetschef på Finlands miljöcentral, doktor och forskare

Stora Robertsgatan ska bli klimatsmart

Amsterdam har redan en klimatvänlig gata.

Diskussion om artikeln