Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas har höga förväntningar – formelvetare risar Williams

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Valtteri Bottas, november 2015.
Bildtext Valtteri Bottas slutade femma i VM-serien ifjol efter fjärdeplatsen året innan.
Bild: EPA / All Over Press

Valtteri Bottas och hans chefer i Williams tror på en stark säsong i formel 1. Alla stämmer däremot inte in i hyllningskören.

– Det känns bra. Allting har gått bra med utvecklingen av den nya bilen på Williams fabrik, och åtminstone i teorin ser allting riktigt bra ut. Jag känner mig redo.

Yle Urheilu har träffat Valtteri Bottas inför den kommande formel 1-säsongen, som under måndagen kört igång med tester i Barcelona. Det första loppet körs i Melbourne den 20 mars.

– Man har förstås alltid höga förväntningar, och också jag siktar på att få kämpa om ännu högre placeringar än tidigare. Alla är på samma linje i det här skedet och allting är möjligt.

Bottas berättar att testdagarna är långa och tunga, då förare och övrig stallpersonal använder den begränsade testtiden till fullo för att nå bästa möjliga slutresultat.

– Men det är också väldigt fascinerande. Jag har alltid varit intresserad av bilens teknik. Det är på riktigt viktigt för föraren att känna till de förändringar som görs på bilen, säger Bottas.

”Idealisk kombination”

Under förra säsongen, då Williams slutade trea i konstruktörs-VM bakom Mercedes och Ferrari, hade stallet problem med de bakre delarna av bilen, bland annat fjädringen.

– Det är ingen hemlighet att förra årets prestationsförmåga i låga hastigheter inte var på samma nivå som i höga. Vi har satt mycket energi på att åtgärda det här, berättar tekniska chefen Pat Symonds i Turun Sanomat.

Valtteri Bottas, september 2015.
Bild: EPA / All Over Press

– Vi har ett starkt team med Felipe Massa och Valtteri Bottas som nu gör sin tredje säsong tillsammans. De jobbar fint ihop och både två har en idealisk kombination av fart och jämnhet, fortsätter stallets grundare Sir Frank Williams i TS.

”Bara en evolutionsversion”

Alla är däremot inte övertygade att Williams i vinter gjort de framsteg som behövs för att kunna utmana Mercedes och Ferrari.

Den uppskattade brasilianske formelreportern Livio Oricchio har inte imponerats av Williams nya FW38-bil.

– Olikt bilden man fick av Ferraris nya bil ser Williams bara ut att vara en evolutionsversion av bilen som Massa och Bottas använt de två senaste säsongerna, skriver Oricchio i Globo Esporte.

– Och under förra säsongens andra halva visade FW37 (fjolårets bil, red. anm.) redan tydliga tecken på att den nått sin gräns.