Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu satsar man på solvarma hus i Västnyland

Från 2016
Uppdaterad 04.03.2016 12:12.
solpaneler
Bildtext Solpaneler gör det fördelaktigt att kyla ner hemmet under sommaren.
Bild: Andreas Frejborg

Vid Ekenäs Energi hoppas man kunna se fler blå tak inom en nära framtid. Solenergi är både ett ekonomisk och miljövänligt alternativ, säger verkställande direktör Frank Hoverfelt.

Han menar att det redan funnits ett nyfikenhet för solpaneler bland kunderna.

- Det finns ett stadigt intresse som verkar växa hela tiden.

Raseborg har i och med att de gått med i HINKU-projektet anslutit sig till att minska på koldioxidutsläppen med 80 procent till år 2030. Hoverfelt säger att solenergi kunde vara ett bra alternativ för att minska stadens utsläpp.

- Vi diskuterar med staden och ska se vad vi hittar för samarbete. Man kan säkert tänka sig att Raseborg, och varför inte de övriga kommunerna i Västnyland, kan använda solenergi för en del av sin energiproduktion, säger han.

Mikaela Holmström och Frank Hoverfelt från Ekenäs energi och Anu Areva från Areva Solar står vid en solpanel.
Bildtext Mikaela Holmström och Frank Hoverfelt från Ekenäs Energi och Anu Areva från Areva Solar visar upp en solpanel.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

- Solenergi är en miljövänlig produktionsform och har helt klart en positiv inverkan på miljön. Det är en orsak till varför vi är intresserade av solenergin, förutom att den också är ekonomiskt lönsam, fortsätter han.

Ekenäs Energi säljer solenergi i samarbete med familjeföretaget Areva Solar från Salo.

Billigare än förut

Hoverfelt säger att det var rätt tid för dem att satsa på solenergin nu när priserna gått ner väsentligt i förhållande till för tio år sedan.

- Det har varit en kraftig global utveckling och kostnaderna för att köpa solpaneler har kommit ordentligt ner, man räknar med att de har sjunkit 80 procent, berättar han.

För att vinna ekonomiskt på att ha solenergi måste man ändå ha lite tålamod.

- Ju mera elektricitet man använder under sommaren, desto lönsammare är det. Men om man räknar med återbetalning så rör det sig kring tio till tjugo år innan man får pengarna tillbaka, förklarar han.

Soligt på sydkusten

Finland är knappast känt för sitt digra solljus, men enligt Hoverfelt får vi tillräckligt med sol för att kunna använda utnyttja den för vår elförsörjning.

- Solinstrålningen i Finland är ungefär på samma nivå som i Tyskland. Speciellt vid sydkusten så är det oftast inte lika molnigt som inne i landet, och det betyder att solförhållandena här är extra bra, berättar Hoverfelt.

- Vi är såklart inte på samma nivå som Spanien, men nog finns det en klar potential för solenergi i Finland, försäkrar han.

Inte aktuellt för höghus

Storleken på fastigheten har enligt Hoverfelt ingen betydelse för om solenergi är ett lämpligt alternativ eller inte.

Däremot kan det vara bra att komma ihåg att det är sommarförbrukningen som man ersätter, så om man till exempel har ett stort behov av att kyla ner inomhustemperaturen under de varma månaderna så är solenergin lönsam.

Hoverfelt menar ändå att han snarare ser det som en lösning för det fasta boendet än en sommarstuga.

Det är allt vanligare att man kyler ner sitt hus, så i sådana småhus är solenergin absolut ett bra alternativ.

- De flesta tillbringar ändå en stor del av sommaren hemma, och det är allt vanligare att man kyler ner sitt hus, så i sådana småhus är solenergin absolut ett bra alternativ, menar han.

I det här skedet får ändå de flervåningshusinvånare som ser solenergi som ett lockande alternativ ge sig till tåls.

- Problemet i de husen är att alla lägenheter har sin egen elmätare och för att få till godo elöverföringen och elskatten så blir det en svårare inkoppling. För att göra det vettigt så borde man göra en ändring i det interna elsystemet i flervåningshuset, förklarar Hoverfelt.

- Det finns även hyrpanelslösningar på marknaden men vi har inte ännu avgjort om vi kommer att ha sådana, fortsätter han.

Diskussion om artikeln