Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brexit förlamar London City

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
HSBC-banken blir kvar i London City, men tusentals jobb flyttas utomlands
Bildtext HSBC-banken blir kvar i London City, men tusentals jobb flyttas utomlands.
Bild: EPA / ANDY RAIN

London City är i dag världens finanscentrum. Om Storbritannien efter folkomröstningen i juni besluter sig för att lämna EU kommer utträdet att märkas i City. Avgörande blir de kommande förhandlingarna med EU efter utträdet.

Den 23 juni tar britterna ställning till ett fortsatt EU-medlemskap. Fram till dess kommer kampen att bli hård mellan dem som förespråkar ett utträde (Brexit) och dem som vill fortsätta som en del av den Europeiska unionen.

Nu finslipas argumenten för och emot. En av de viktigaste frågorna i valkampanjerna kommer att bli de ekonomiska konsekvenserna av ett eventuellt utträde. En särskild aspekt på de ekonomiska konsekvenserna är vad Citys roll blir i framtiden som finanscentrum.

Brexit innebär osäkerhet

Om en majoritet röstar för utträde innebär det troligen flera år av osäkerhet. Medlemskapet i EU upphör två år efter att Storbritannien (UK) har meddelat om utträdet. En annan möjlighet är att själva skilsmässan träder i kraft då Storbritannien och de övriga 27 medlemsländerna har kommit till ett avtal.

Under skilsmässoprocessen anses det klart att Storbritanniens inflytande inom EU minskas drastiskt, även om landet fortfarande i princip är medlem i Unionen. De som vill ut ur EU hoppas fortfarande på någon form av arrangemang där Storbritannien förlorar så lite som möjligt.

Men hur beredda är de övriga medlemsländerna att erbjuda någon form av ”halvmedlemskap”? Knappast vill EU27 låta Storbritannien njuta av fördelarna med den inre marknaden, samtidigt som landet inte deltar i resten av EU:s projekt.

Utsikt mot Canary Wharf från Leadenhall Building i hjärtat av London City.
Bildtext Utsikt från Leadenhall Building i hjärtat av London City
Bild: EPA / WILL OLIVER

Enligt Nordeas analys finns följande möjliga alternativ:

- Ett skräddarsytt avtal mellan EU och UK;
- Den norska modellen: UK går med i Europeiska ekonomiska sfären (EES);
- Den schweiziska modellen: sektorvisa avtal med EU;
- EU och UK förhandlar fram ett heltäckande frihandelsavtal med EU;
- Den turkiska modellen: en tullunion mellan EU och UK;
- Inget handelsavtal, utan EU och UK använder sig av WTO:s handelsregler.

Det finns ingenting som säger att EU27 kommer att vara speciellt villiga till eftergifter ifall Storbritannien röstar för utträde.

City en förlorare

London är i dag världens ledande finanscentrum. City står för drygt 40 procent av världens valutahandel och nästan hälften av handeln med olika finansmarknadsderivat. Genom att etablera sig i City har storbanker utanför EU kunnat bedriva handel inom den interna marknaden.

Banker som JPMorgan Chase, Credit Suisse och Nomura Holdings har fått ”pass” som gett dem denna rättighet. Via detta pass har de kunnat nå en marknad som består av 500 miljoner kunder. Det är oklart hur det går med denna fråga.

Åtminstone JPMorgan har meddelat att man drar sig från City och etablerar sig på annan ort. Ännu för tjugo år sedan var Paris och London lika stora finansiella centra, men efter det tacklade Paris av och London växte explosionsartat.

Det är inte bara Paris som kommer att konkurrera om den verksamhet som väntas flytta från London. Likaså kommer Luxemburg och Frankfurt att försöka locka till sig finansvärldens jättar.

Vy över London City
Bildtext Vy mot Londons finansdistrikt City.
Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Den brittiska banken HSBC har meddelat att man håller kvar sitt huvudkontor i London, men kan komma att flytta mellan ett tusen och fem tusen anställda från London till Paris.

Många företag planerar flytta

En undersökning från tyska Bertelsmannstiftelsen visar att 29 procent att de närmare 800 tyska och brittiska företag som man tillfrågat, sade att de skulle minska sin kapacitet i UK eller helt flytta från landet ifall ett Brexit förverkligas.

London City har en stor betydelse för den brittiska ekonomin. Omkring tolv procent att BNP räknar man med att City bidrar med. Skatteintäkterna är också betydande, kring 90 miljarder euro per år.

Ett brittiskt utträde innebär naturligtvis inte att all verksamhet försvinner, men sysselsättningen kan påverkas. City sysselsätter en miljon människor runt om i landet och en del av dessa jobb kommer säkerligen att försvinna.

De som förespråkar Brexit kommer knappast att sörja det att välbetalda bankirer försvinner ur landet eller blir utan jobb. Därför kan argument som har med Citys framtid att göra, väga ganska lätt i valkampanjen inför folkomröstningen.

Nordea räknar med att sannolikheten är 40 procent för att britterna röstar för utträde och 60 procent för att man stannar kvar i Unionen.

Diskussion om artikeln