Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protester om Indiens kastsystem orsakade vattenavbrott i New Delhi

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
De kastlösas protester i Indien fortsätter - Spela upp på Arenan

I Indien har nästan 20 människor dödats och hundratals skadats i protester som bottnar i landets kastsystem.

Armén lyckades på måndagen ta tillbaka en kanal som hade tagits över av arga demonstranter och hotade att orsaka en akut vattenkatastrof i huvudstaden New Delhi.

Vattentankbilar körde omkring i New Delhi och skolorna stängdes när vattentillförseln stannade av nästan helt.

Vattenflödet i Munak-kanalen, som står för 60 procent av vattentillförseln till ett område där det bor 20 miljoner människor, hade stoppats i våldsamma protester. Motorvägar och tågförbindelser in i staden var också avbrutna.

Enligt myndigheter var nästan tio miljoner människor utan dricksvatten på grund av att kanalen delvis förstörts.

- Vi har lyckats styra vattnet via ett annat lopp och det kommer att nå Delhi om ungefär fem timmar och vi hoppas kunna dela ut vatten på kvällen. Vattenkrisen kommer ändå att fortsätta i några dagar eftersom reparationsarbetena tar tid, sade Delhis vattenminister Kapil Mishra på måndagsförmiddagen.

Indiens kastsystem roten till protesterna

De som kapade vattentillförseln till huvudstaden visste precis vad de gjorde. Också för dem är vattnet livsviktigt.

Det handlar om människor från folkgruppen jat i delstaten Haryana norr om huvudstaden.

De har traditionellt tillhört de högre kasterna, har varit välbeställda och haft relativt stort politiskt inflytande.

De är främst jordbrukare och äger mycket land. Men befolkningstillväxten har minskat på familjernas landarealer och två år av torka har slagit hårt mot deras skördar.

Just på grund av befolkningsökningen har konkurrensen om jobb och utbildningsplatser blivit allt hårdare.

Hjärtat i protesterna är jatfolkets krav på att få vara med i det kvotsystem som ger tillgång till jobb och universitet i den offentliga sektorn.

En del jobb och studieplatser är nämligen reserverade för människor från kaster som är i en mer sårbar position. Praxisen har orsakat missnöje hos andra kaster – som anser att de bli lämnade utanför, och det är det de här protesterna handlar om.

- Den unga generationen i jatkasten riskerar att hamna utanför. Vi protesterar för de ungas framtid. Vi protesterar tills vi får garantier, säger Vikram Sangwan, en av demonstranterna.

Nu lovas lagändring

För två år sedan bereddes det väg för att jatkasten skulle klassas som en sämre bemedlad kast, men det förkastades ifjol i högsta domstolen där man inte ansåg att de hade det så illa ställt.

Jatkasten är den största folkgruppen i provinsen Haryana och de här protesterna fick sin början efter att en lokal politiker från det styrande hindunationalistiska partiet öppet uttalade sig emot kvoter för dem.

På lördagen kallades armén in efter en vecka av våldsamma protester. Hus och tågstationer har antänts och många var beväpnade med knivar och andra vapen.

Armén sköt mot demonstranterna men de lyckades inte kuva protesterna.

Efter intensiva förhandlingar under veckoslutet meddelade regeringen i går att en lagändring ska genomföras i delstaten och att jatkasten ska klassas om som ett kast i ofördelaktig ställning.

De sämre bemedlade kasterna också missnöjda

Men protesterna har ändå fortsatt, om än i mindre skala.

De som är kvar vägrar ge sig innan de får garantier på papper, de litar inte på regeringen.

Protesterna hotar också att sprida sig till andra delstater där det finns människor av jatkasten – för den nya lagen skulle gälla bara i Haryana.

I fjol förekom liknande protester i delstaten Gujarat där medlemmar av kasterna patidar och patel krävde att få samma behandling som lägre kast.

Många kaster som länge har klassats som sämre bemedlade är bekymrade över att deras rättigheter ska bli sämre om traditionellt högre kaster också vill ta del av de kvoter som hittills hört till de lägre kasterna.

Diskussion om artikeln