Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nytt hopp för Salo - staden kan få ny elektronikfabrik

Från 2016
Uppdaterad 23.02.2016 13:53.
Salo får kanske ny elektronikfabrik
Bild: Yle

Enligt uppgifter till Yle finns det en elektroniktillverkare från Asien som är intresserad av att starta produktion i Salo.

Uppgifterna är än så länge obekräftade, men det skulle gälla 200 jobb, möjligen med mobiltelefoner eller pekplattor.

De första avtalen med anställda ska redan ha undertecknats. Det är uttryckligen frågan om en asiatisk etablering - i Finland finns redan Samsung, LG och Huawei, som alla idkar produktutveckling och forskning i Finland.

LG vill inte kommentera en eventuell etablering i Salo.

- Vi kommenterar inte rykten och spekulationer, säger LG-One Finlands chef för kundrelationer, Michael Jääskeläinen.

Enligt Salon Saudun Sanomat är det frågan om en nyhetsanka. Stadsdirektören i Salo, Antero Rantakokko säger till tidningen att han nog borde känna till om någon nyetablering är på gång.

Allt redo för ny tillverkning

Allt är ändå klart för ny tillverkning i Salo. Nokias och Microsofts campus har alla förutsättningar för modern elektronikproduktion. Allt från laboratorier till kontorsutrymmen kunde tas i bruk omedelbart.

En tidigare Nokia-anställd, som känner förhållandena i Salo väl, säger att det är mycket troligt att någon form av produktion startar i Salo inom kort.

Salo har de senaste åren drabbats hårt av nedskärningar just inom elektronikindustrin, men infrastrukturen och arbetskraft finns kvar.

Yle: Kännykkäkaupunki yrittää paluuta juurille – saako Salo uuden valmistajan Nokian tilalle?

Diskussion om artikeln