Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Viking Line belönar aktieägarna

Från 2016
Uppdaterad 23.02.2016 15:44.
Viking Lines m/s Mariella
Bild: Yle

Viking Line gjorde ett gott resultat i fjol. Det beror närmast på låga bränslekostnader och minskade kostnader för löner och anställningsförmåner, visar bokslutet.

Styrelsen vill belöna aktieägarna rejält, och föreslår en dividend på 0,95 cent per aktie eller totalt över tio miljoner euro.

Viking Lines rörelseresultat uppgick till 26,4 miljoner euro för 2015. Det är nästan en fördubbling från året innan, då rörelseresultatet uppgick till 12,7 miljoner euro.

Minskade marknadsandelar

Viking Line förlorade marknadsandelar i Tallinn-trafiken och på linjen Helsingfors-Stockholm. Marknadsandelen på Åbo-Stockholm var stabil och den ökade på Mariehamn-Stockholm.

Jan Hanses
Bildtext Jan Hanses
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Ökad frakt

Intäkterna från passagerarna minskade med en knapp procent i fjol till 480 miljoner euro, men intäkten per passagerare ökade lite.

Fraktintäkterna ökade med 17 procent till 46,5 miljoner euro, och är ett tecken på att den finländska ekonomin återhämtar sig, enligt Viking Lines vd Jan Hanses.

Nybygge närmar sig

Fjolårets resultat, tillsammans med de extra ordinarie intäkterna för andelen i det åländska försäkringsbolaget Alandia året innan, ger förutsättningar för Viking Line att bygga nytt.

- Ett nybygge är förstås närmare än för ett år sedan och vi väntar oss bara ett marginellt sämre resultat i år på grund av fler fartygsdockningar, så det ger oss förutsättningar för investeringar i framtiden, säger Jan Hanses.

Tvist med staten

Koncernen förväntar sig också att vinna ett mål mot finska staten som avgörs i hovrätten. 12,4 miljoner euro i återförda farledsavgifter från åren 2001-2004 har Helsingfors tingsrätt dömt till rederiets förmån.

Men Viking Line förväntar sig inte att domen vinner laga kraft ännu i år.

Text: Ulf Weman/Ålands radio & tv

Diskussion om artikeln