Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pridefest i Stallörsparken i Ekenäs

Från 2016
Uppdaterad 23.02.2016 19:06.
Paraden vid Åland Pride 2014.
Bildtext Pridefestivaler ordnas sommartid på olika håll i Finland. Nu är det Västnylands tur.
Bild: Yle/Oskar Koivumäki

Den 3 september tågar ett färgglatt gäng genom Ekenäs centrum med Stallörsparken som mål. Förutom prideparad står picknick och musik på programmet under Raseborg Pride 2016.

Med ett halvår kvar till pridfestivalen är planeringsarbetet i full gång. Ungdomsbyrån verkställer festivalen på uppdrag av ungdomsfullmäktige i Raseborg. En arbetsgrupp med frivilliga ska sedan sköta de praktiska arrangemangen.

Hösten är bra tidpunkt

Det var ett medvetet val att planera in festivalen på hösten berättar ungdomssekreterare Fredrika Åkerö från ungdomsbyrån i Raseborg.

- Initiativet till festivalen kommer ju från ungdomsfullmäktige. Det är väldigt mycket som händer under sommaren i ungdomarnas liv. De har sommarjobb och resor inplanerade och då är det svårt att träffas. Därför är det bra med ett datum som infaller då skolorna redan har kört igång.

Idéer är välkomna

Måndag 7 mars ordnas ett idémöte för alla intresserade på ungdomsgården i Ekenäs.

- Det behövs ett brett intresse från samhället. En pridefestival är något som intresserar gräsrötterna. Vanliga människor vill vara med och visa att de är för jämlikhet och kärlek. Det ska bli intressant att se om det här intresset finns i medborgarsamhället i Raseborg, säger Åkerö.

Gågatan Kungsgatan i Ekenäs.
Bildtext Kungsgatan utgör ett naturligt stråk för prideparaden säger Fredrika Åkerö.
Bild: YLE / Robin Lindberg

Prideparaden ska tåga ner längs Kungsgatan till torget och sedan vidare till Stallörsparken. Programmet ska också bestå av musik med både lokala band och mer kända artister.

Öppet för alla och alkoholfritt

Festivalen kommer inte att ha någon åldersgräns och är alkoholfri. Något alkoholtillstånd behövs alltså inte men däremot en rad andra tillstånd, berättar Åkerö.

- Jag är ju själv nybörjare på det här så jag hoppas att jag får mycket hjälp. Jag har skickat en förfrågan till tekniska sektorn eftersom det handlar om att stänga av vissa vägstumpar. Dessutom måste vi få lov att vara i Stallörsparken. Vi måste också meddela polisen att vi ordnar en festival. Det handlar ju om säkerhet.

Fredrika Åkerö ser framemot pridefestivalen i Stallörsparken.
Bildtext Ungdomssekreterare Fredrika Åkerö ser fram emot pridefestivalen i Raseborg i höst.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Två pridefestivaler inom två veckor

Åkerö ser det inte som ett problem att Raseborg Pride och Hangö Pride ordnas med två veckors mellanrum. Hon har varit i kontakt med pridearrangörerna i Hangö.

- Jag tror att de här festivalerna inte alls kommer att bli lika varandra. Det blir jättebra såhär. Vi samarbetar gärna med varandra.

Det avgörande är inte heller hur många som är på plats, påpekar Åkerö.

- Jag tror att det finns många intresserade både i Raseborg och i Hangö som vill delta. Jag tror också att det kommer folk utifrån. Jag ställde ungdomsfullmäktige frågan om det viktiga är att det externt kommer mycket folk eller om det viktiga är den signal vi vill ge till människor i Raseborg som tampas med osäkerhet kring sin sexualitet.

Radio Vega Västnyland: Pridefestival i Stallörsparken i Ekenäs 2016

11:06

Diskussion om artikeln