Ge inte bort din integritet för lätt på Facebook
Den som går med på Facebook ska inte tro att den har full kontroll över sin integritet längre. Att vara helt privat på Facebook är omöjligt, men samtidigt är det dumt att vara ovarsam. Bäst är att försöka få kontroll över det egna flödet.
Varför ser jag vissa reklamer?
Hur man än försöker går det inte att bli av med all reklam på Facebook, men det finns vissa val som en användare kan göra.
Användaren ger ut viss information som används för att rikta reklam. Den här informationen kan man begränsa. Å andra sidan är hela idén med riktad reklam att erbjuda användaren den bästa möjliga tjänsten.
För att rikta reklam använder Facebook information om en användares ålder, kön, plats och de maskiner som man använder Facebook på. Trots att man själv har valt att dölja sitt födelsedatum delar Facebook det med annonsörerna.
Facebook samlar också på information om sådant som man delar, vem man håller kontakt med, vilka sidor man gillar och vilka applikationer man använder. Också webbplatser som du besöker utanför Facebook kan påverka den reklam du ser när du är inloggad. Det går att förbjuda så kallad intressebaserad annonsering med hjälp av sajten YourOnlineChoices.eu, som upprätthålls av den europeiska organisationen för digital annonsering EDAA.
Också webbplatser som du besöker utanför Facebook kan påverka den reklam du ser när du är inloggad.
Vet Facebook mer än du tror?
Allt du gör på Facebook påverkar den reklam du ser. Det lönar sig att ta en titt på de egna annonsinställningarna på Facebook.
Du hittar dina annonsinställningar antingen via sekretessgenvägarna i den övre balken på huvudvyn eller via den lilla haken som finns i hörnet av en annons. Om du klickar på haken får du en förklaring på varför just du ser just den här reklamen.
Det kan vara rentav terapeutiskt att kika på sina egna annonsinställningar. Kanske det visar sig att du överraskande nog är intresserad av skrotjärn, florsocker eller marinbiologi. Mitt bland alla underligheter hittar du de ämnen och sidor som du aktivt gillar på Facebook. Bland dem finns kanske också ditt civilstånd, dina tidigare skolor och de maskiner som du använder Facebook på.
Man kan själv lägga till och ta bort ämnen från listan på intressanta saker, men att ordna i listan hela tiden är onödigt arbetsdrygt.
Glömde du ett lösenord? Logga ändå inte in via Facebook
Facebook snokar i dina uppgifter också när du loggar in i andra tjänster via Facebook. Att bara ta och logga in via Facebook är enkelt när man har många lösenord att hålla koll på.
I gengäld vet Facebook till exempel att du samlar på pannkaksrecept på Pinterest. Det här kan vara intressant information för annonsörer, fastän det kanske annars inte är någon stor hemlighet att du gillar att baka.
Allt du gör på Facebook påverkar den reklam du ser.
Situationen kan däremot bli jobbig om du till exempel gör ett test som cirkulerar på Facebook och som kan se relativt ofarligt ut. Meningen med testen är att samla in möjligast specifik användarinformation, som sedan kan säljas vidare. Då kan det till exempel vara att någon som skickar ut skräppost hittar listan på dina vänner, om den är publik.
Du kan gömma vänlistan med hjälp av pennikonen som leder till sekretessinställningarna på din Vänner-sida.
Ta bort onödiga applikationer
Alla applikationer är inte av ondo, men Facebook-applikationer får åtminstone tillgång till användarens namn, profilbild och omslagsbild på Facebook, liksom kön, nätverk, användarnamn och lösenord. Det lönar sig inte att dela ut de här hur som helst. Att städa i sina applikationer är därför en god idé.
Facebooks applikationsinställningar finns på samma ställe som annonsinställningarna, och du hittar dem via dina sekretessgenvägar. Klicka på pennikonen för att se vad applikationen vet om dig. Om du inte tar bort applikationen helt är det i alla fall bra att skärpa informationen som appen har åtkomst till.
Om du tycket att du inte alls behöver några applikationer kan du stänga av allt på samma sida genom att redigera "Appar, webbplatser och plugins".
Spammare kanske lyckligt ovetande om saken
Har också du ivriga spelare i din bekantskapskrets? De verkar skicka inbjudningar till olika spel stup i kvarten. Men ofta vet personen inte alls själv om att den bjuder in andra, utan applikationerna skickar ut inbjudningar av sig själv.
Om man får applikationsspam på sin egen profilsida kan man stänga av det i applikationsinställningarna, via "Appar som andra använder". Ett annat sätt är att stoppa applikationsinbjudningarna från en viss person vid "Blockering", som finns bland dina inställningar. Där kan du också blockera inbjudningar till evenemang.
Någon Facebookvän kan också medvetet eller omedvetet ha blivit reklammannekäng. Ibland dyker en betalt annons upp, som talar om för dig att din vän gillar det här. Det går självklart inte att påverka andra människors annonsinställningar, men du kan påverka i vilka sammanhang ditt namn får användas och låta bli att tro på Facebook som påstår att någon har gillat något.
Gå till dina annonsinställningar och punkten "Annonser vid mina sociala aktiviteter" för att redigera dina egna inställningar.
Tacka inte ja till udda vänförfrågningar. Någon med en suddig profilbild kanske inte alls är den som den utger sig för att vara.
Och obetänksamma Facebookvänner då?
Även om de egna inställningarna är i skick påverkas en stor del av ditt integritetsskydd av dina Facebookvänner. Därför ska man välja sina vänner noga, på Facebook liksom i det riktiga livet.
Tacka inte ja till udda vänförfrågningar. Någon med en suddig profilbild kanske inte alls är den som den utger sig för att vara. Fejkade profiler som fiskar efter information är väldigt vanliga på Facebook.
Gå igenom vänlistan med jämna mellanrum och låt bara viktiga inlägg ligga kvar på din profilsida. Känner du att du inte vill ta bort någon som vän kan du alltid sluta följa den.
Avslutningsvis, ett mycket belönande Facebooktips: Man kan redigera och anpassa sitt nyhetsflöde på "Inställningar för nyhetsflöde", som du hittar under inställningarna i övre balken på huvudvyn. Här kan du lägga upp vems nyheter du ser - och vem du egentligen har att göra med på Facebook.
Airi Saastamoinen
Ursprungstexten på Kungskonsumentens webbplats.