Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Är Onecoin ett pyramidspel?

Från 2016
Uppdaterad 08.11.2016 08:46.
Onecoins webbplats
Bild: Yle

En tipsare skriver:

Tips: Onecoin är något ni borde kolla upp. Det sägs att det är framtidens kryptovaluta men sanningen är att det är ett pyramidspel som lurar folk på alla sina besparingar med en rik framtid. De som styr Onecoin har alla varit involverade i pyramidspel tidigare. Det finns inga bevis på att den nya kryptovalutan tas fram någonstans.

Man köper sig utbildningar för mellan 130 och 18 500 euro. Det känns märkligt att man måste köpa sig utbildning när man egentligen köper tokens och coins.

Det här är stort i Österbotten just nu. Om man är kritisk och frågar av kompisar så vänder de ryggen. Om du däremot vill du köpa "utbildning" så tas du emot med öppna armar.

Första koll 23.2: Svenska Yle har skrivit om Onecoin i några omgångar. I början av 2015 meddelade Polisstyrelsen att det finns antydningar om pyramidspel i verksamheten men i november kom beskedet om att det inte blir någon förundersökning. Centralkriminalen konstaterar att det inte finns förutsättningar för en förundersökning men fortsätter att följa med försäljningen av utbildningsprogrammen.

Hur fungerar Onecoin?

Uppdatering 26.2: En person aktiv inom Onecoin tog kontakt med Spotlight för att förklara hur systemet fungerar. Enligt egen uppsago har han 10 000 personer i sitt team, i 30 olika länder. Av dem är 5-600 i Finland. Totalt ska det ha sålts 16 000 utbildningspaket i Finland.

Det här är en förenklad bild av hur Onecoin är uppbyggt. Yle har inte kunnat styrka alla detaljer. Att vi publicerar denna beskrivning ska inte ses som en validering av Onecoin. Den bygger på uppgifter givna av en person som har en ekonomisk koppling till Onecoin.

Själva systemet består av två skilda delar; försäljning av e-utbildning och en handelsplattform. E-utbildningen har flera olika nivåer och innehåller information kryptovalutor och finansmarknaden. Dessutom ingår optioner (så kallade tokens) som kan konverteras till Onecoins.

Utbildningspaketen säljs med hjälp av nätverksmarknadsföring. Av utbildningspaketet går 45 procent till företaget bakom Onecoin och 55 procent till kommission.

Den som får någon annan att köpa ett utbildningspaket kvitterar direkt ut 10 procent kommission. Resten av kommissionen betalas ut enligt ett binärsystem, en vanlig konstruktion inom nätverksmarknadsföring.

Binärsystemet går ut på att varje rekryterare har två team som alla nya kunder placeras in. Om de personerna i sin tur säljer utbildningspaket kommer de personerna in i samma team. Varje vecka får du dessutom 10 procent av det svagare teamets omsättning som kommission.

Efter att man har konverterat sina optioner till Onecoins är det möjligt att köpa och sälja dem. Handeln medlemmarna emellan föregår på en handelsplattform som kontrolleras av bolaget bakom Onecoin.

Mängden pengar som går att ta ut från marknaden är begränsad. Beroende på medlemsnivå är det just nu möjligt att ta ut 12-120 euro per dag. Enligt bolaget finns begränsningen till för att trygga stabiliteten på marknaden. Gränserna är menade att höjas för att sedan helt försvinna.

Polisen: Var försiktig

Uppdatering 26.2: Polisens besked om att inte inleda förundersökning lönar sig att läsa. Enligt Centralkriminalpolisen är det utlovade "överstora" vinsterna inte realistiska. De uppmanar också till speciell försiktighet gällande den här typens tjänster eftersom de ekonomiska och straffrättsliga riskerna är svåra att bedöma.

Uppdatering 17:3 Yles finskspråkiga nyheter har publicerat en lång artikel om Onecoin. I den uppskattas att finländare har lagt in tiotals miljoner euro i Onecoin. Det visar sig också att kostnaderna för utbildningsprogrammen inte betalas till företaget Onecoin utan till One Network Services. Det bolag ägs via en kedja bolag av mamman till Onecoins grundare.

Vi efterlyser också människor med egna erfarenheter av Onecoin. Hör gärna av dig till Spotlights Patrik Skön.

Uppdatering 22.3 Onecoin följer inte Mastercards regler
Onecoin säger sig ha tagit fram ett betalkort knutet till Mastercard. Kortbolaget Mastercard konstaterar i en kort kommentar till Yles Matti Toivonen att Onecoin inte följer Mastercards regler och att bolaget kommer att ta itu med frågan. Se mer i programmet puoli seitsemän (på finska)

Programmet är inte längre tillgängligt

Vi har ringt till flera finländare som är med i Onecoin. Ingen av dem vill ställa upp för en intervju. Motiveringen är att de vet för lite för att kunna uttala sig.

Onecoins höst

Vad är läget med Onecoin, ett bolag som vi fick många tips om? Över 20 000 finländare har gått med i Onecoin. Kan de använda sina “coins” till någonting?

Hur gick det med de utlovade 30 000 till 50 000 företag som skulle ta emot Onecoins redan i våras? Nej, Onecoin är ingen valuta som går att använda och några företag tar inte emot den.

I september kontaktar jag huvudkontoret i Bulgarien. Någon intervju med grundaren Ruja Ignatova blir det inte. Med facit i hand är det inte så överraskande. Det visar sig att hon är kvar i bolagets ledning endast några veckor till.

I början av oktober avgår Ruja Ignatova. Men under tiden i bolagets ledning har hon och kretsen kring henne skaffat en fastighetsportfölj på 20 miljoner euro. Samtidigt fortsätter många att ifrågasätta och varna för Onecoin.

Experter varnar för kryptovalutan Onecoin

Det är omöjligt att få personer som satsat pengar i Onecoin att ställa upp på en intervju framför en kamera. Frågan väcks, om Onecoin är en så bra grej, varför kan de inte berätta om det? Några säger att de kanske kan tänka sig ställa upp, men de är rädda för att bolaget kan frysa deras konton.

Den kryptiska valutan - Spela upp på Arenan

Hela upplägget kring Onecoin väcker misstankar om pyramidspel hos forskaren Ville Rantala vid University of Miami. I dagens läge är ”kryptovalutor” ett område som lockar till sig mindre seriösa företagare som vill sälja den nästa stora grejen på internet. Folk vet väldigt lite om hur de fungerar eftersom användningen av dem är marginell.

- Då är det lätt att besvara frågor med en teknisk jargong som låter övertygande och låta påskina att den som ställer frågor är korkad, säger Ville Rantala.

Men det är sällan fel att ställa så kallade korkade frågor. För sist och slutligen finns det en sak som gör en valuta trovärdig. Nämligen att det finns ett förtroende för valutan. Läs mer om när Ville Rantala anser att varningsklockorna ska ringa.

Löften om lätta pengar borde få varningsklockorna att ringa

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln