Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ny i Finland: Ovissheten är en mardröm

Från 2016
Ny i Finland: Ovissheten är en mardröm - Spela upp på Arenan

Munther al-Assaf har tillbringat ungefär sex månader i Finland i väntan på sitt asylbesked. I sin vlogg delar han med sig om sina tankar kring det.

Asylfrågan stressar

Det stora orosmomentet är fortfarande ovissheten om vad som ska hända. Asylprocessen är seg och något riktigt schema för hur intervjuer och annat sker finns inte riktigt, enligt Munther. Några i hans omgivning har fått svar, men det går inte riktigt att lista ut Munthers egna odds baserat på det.

Han försöker hålla sig aktiv med musik och studier och annat för att slippa tänka alltför mycket på hur det går med hans process. Efter att han lärt sig finska skulle han gärna studera vidare, kanske musik eller farmakologi, men allt beror på om han får möjlighet att stanna kvar i landet. Munther berättar att han ofta sover dåligt när tankarna börjar mala.

Många utmaningar med språket

Som många andra i Munthers situation är det finska språket en av första saker som möter dem och ställer till med rejäla utmaningar. Munther har nu fått möjlighet att börja på en finskakurs och har hunnit med en lektion än så länge. Men det kan vara frustrerande emellanåt.

- I början blev jag nästan arg, skrattar Munther. De börjar prata finska med en direkt, ingen engelska, och finskans ord är så långa att man inte ens kan gissa. Så man förstår ju inte alls något.

Bortsett från att det arabiska och finska alfabetet är olika uppstår det problem med uttal, bland annat på grund av var man lägger orden i munnen. Munther beskriver det som att man i arabiskan talar mera med ljuden i strupen medan finskan använder läpparna mycket mera.

Boendet är ljuspunkten

Munther har även tillsammans med en bekant, Yousif, fått möjlighet att lämna flyktingförläggningen och flytta in i en lägenhet istället. Lägenheten tillhör Satu Lindqvist som valde att öppna sitt hem för Munther och Yousif.

- Det är skönt, berättar Munther. Man kan ha sitt eget liv och sina egna rutiner på ett helt annat sätt nu.

Din vlogg på X3M?

Vloggar du eller är du intresserad av att vlogga? Är du i ett spännande livsskede? Kanske utomlands?

I gengäld för ditt intressanta innehåll erbjuder vi dig en plattform som når tusentals unga finlandssvenskar - varje dag. Om du vill se din vlogg publiceras på X3M:s webb skicka din ansökan till jan-ulrik.lindberg@yle.fi.
Uppdraget är oavlönat.

Det här ska ingå i ansökan:

1. Ett videoklipp där du berättar om dig själv och varför just din vlogg ska få synas på X3M:s webb. Berätta också vad du vloggar om eller vad du vill vlogga om.
2. Länk till tidigare vlogginlägg/annat eget videomaterial.

Kolla också in Claudia Rybins vloggserie från Sankt Petersburg och Mimmi Björklunds vloggserie från Australien. Du hittar alla vloggar både på Arenan och Youtube.

Mer om ämnet på Yle Arenan