Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Yngwie Malmsteen om Elmo: "You´re really good!"

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Elmo Karjalainen
Bildtext Elmo återvände nyligen från den internationella gitarrtävlingen Guitar Gods i Miami.
Bild: Yle/Nina Bergman

Elmo Karjalainen vill ingenting hellre än det han hela tiden gör: Spela gitarr!

Elmo Karjalainen är gitarristen som har spelat många timmar varje dag ända sedan han var i de yngre tonåren. Och så tänker han fortsätta. Den största drömmen är att kunna livnära sig på att spela egen musik.

Enligt hans föräldrar började han med Reggae o.k. av Riki Sorsa. Och efter den kom I just called to say I love you av Stevie Wonder. Den första stora gitarristidolen var hårdrockaren Gary Moore.Sedan kom Yngwie Malmsteen och Steve Vai. Senare har smaken gått åt många olika hålll. Pekka Pohjola, Genesis och Pat Metheny hör till de stora favoriterna. För ett litet tag sedan var han och lyssnade på jazzpianisten Brad Mehldau som konserterade i Åbo.

Bland de finländska gitarrister som Elmo har lyssnat på finns Ben Granfelt, Peter Lerche, Jukka Tolonen och Timo Tolkki.

Tre egna skivor har Elmo gett ut och en fjärde är på väg. Skivorna är väldigt olika. En av dem är akustisk och med "långa noter" och vackra melodier som Elmo kallar det.

Elmo spelar i många olika sammansättningar. I exempelvis Seagrave och Helena ja Kalevi. Men det är inte lätt att få musikerjobb. Elmo försörjer sig som musiklärare. Det är ett jobb han gillar, men allra helst skulle han spela på heltid. I något skede spelade han dansmusik, men det har han slutat med. Någon enstaka dansbandsspelning kan det bli, men aldrig som yrke säger han bestämt. Som duo eller trio med Helena och Kalevi kunde det fungera, men ingen av dem har egentligen tid eller möjlighet att göra det. Elmo har själv två små barn som kräver hans tid och uppmärksamhet.

Elmo återvände nyligen från en internationell gitarrtävling i Miami. Tävlingen hette Guitar Gods och bjöd på spel av några av Elmos favoritgitarrister, Yngwie Malmsteen och Steve Vai. Elmo Karjalainen blev uttagen till finalen via tävlingens webbplats och åkte iväg. Det blev tyvärr ingen placering, men Elmo är en viktig erfarenhet rikare. Dessutom fick han en kommentar av superproffset Yngwie Malmsteen som han sent glömmer: "You´re really good"!

Elmos tävlingsbidrag

Åboländsk förmiddag: Elmo Karjalainen vill ingenting hellre än det han hela tiden gör: Spela gitarr!

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln