Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Flera Helsingforspolitiker bryter mot "gentlemannaavtal" - vägrar lämna nämndplats

Från 2016
Uppdaterad 23.02.2016 21:41.
Helsingforsfullmäktige
Bildtext Platserna i nämnder, styrelser, direktioner och sektioner bestäms utgående från styrkeförhållandet mellan grupperna i stadsfullmäktige.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Enligt en gentlemannaöverenskommelse ska den som byter parti eller lämnar partiet också ge upp sina nämndplatser. Men flera politiker följer inte detta.

De Helsingforspolitiker som syndat mot den här principen är Sirkku Ingervo (VF), Zahra Abdulla (VF), Rene Hursti och Olli Sademies. De två sistnämnda har tidigare varit en del av Sannfinländarnas fullmäktigegrupp. Ingervo och Abdulla har flyttat från De grönas fullmäktigegrupp till Vänsterförbundets.

De gröna respektive Sannfinländarna skulle gärna vilja ha de nämndplatser som enligt gentlemannaöverenskommelsen hör till dem, men det finns inte så mycket de kan göra. Det första alternativet är att försöka få ledamoten att frivilligt ge upp sin plats, men om det inte lyckas är det enda som återstår att hela nämnden där ledamoten sitter avgår.

Sannfinländarna vill att social- och hälsovårdsnämnden avsätts

Partiernas platser i olika organ bestäms utifrån styrkeförhållandena efter kommunalvalet. En enskild ledamot kan inte avsättas från en nämnd, men enligt kommunallagen kan fullmäktige avsätta en nämnd och sedan tillsätta den på nytt.

För att det ska ske måste först en fjärdedel av fullmäktige stå bakom initiativet att avsätta nämnden. Sannfinländarna kommer nu att gå in för det här när det gäller Rene Hursti.

Olli Sademies och Rene Hursti har tidigare varit en del av Sannfinländarnas fullmäktigegrupp.
Bildtext Olli Sademies och Rene Hursti har tidigare varit en del av Sannfinländarnas fullmäktigegrupp.

Fullmäktigegruppen har under hösten försökt diskutera med Hursti om att han ska lämna sin plats i social- och hälsovårdsnämnden till förmån för en Sannfinländare.

- Vi har försökt diskutera med honom, men det har inte gått. Han vill inte diskutera. Därför går vi nu vidare med att kräva att hela social- och hälsovårdsnämnden avsätts, säger Markku Saarikangas, styrelseordförande för partiets Helsingforsdistrikt.

Vi har försökt diskutera med honom, men det har inte gått. Därför går vi nu vidare med att kräva att nämnden avsätts.

Markku Saarikangas (Sannf)

Frågan är nu om en fjärdedel av fullmäktige går med på partiets krav. Samlingspartiets gruppordförande i Helsingforsfullmäktige, Lasse Männistö uppger att gruppen är redo att stöda Sannfinländarna.

- Jag anser att alla grupper som har kommit överens om hur nämndplatserna delas ut ska stöda Sannfinländarnas initiativ. I första hand ska gruppen ändå diskutera med ledamoten, säger Männistö.

Om Samlingspartiets och Sannfinländarnas samtliga fullmäktigeledamöter stöder initiativet att avsätta nämnden är det över en fjärdedel av fullmäktige som stöder det.

"Jag tänker inte lämna min nämndplats"

Sannfinländarna har inte bara i social- och hälsovårdsnämnden en "representant" som varken är partimedlem eller medlem i fullmäktigegruppen. För partiets "representant" i fastighetsnämnden, Olli Sademies, gäller samma sak. Han vägrar lämna sin plats i fastighetsnämnden och i styrelsen för Helsingforsregionens miljötjänster trots att han har uteslutits ur partiet på grund av sina Facebookinlägg.

- Uteslutningen ur partiet gick inte rätt till eftersom jag inte hördes i samband med beslutet. Dessutom har partiet försökt begränsa min yttrandefrihet då det i motiveringen till uteslutningen står att jag inte har ändrat mitt sätt att skriva trots flera uppmaningar från partiledningen och distriktsstyrelsen. Eftersom partiet inte följer regler och lagar tänker jag inte lämna min nämndplats heller, säger Sademies.

När det gäller Sademies plats i fastighetsnämnden har Sannfinländarna inte ännu skridit till några åtgärder.

Eftersom partiet inte följer regler och lagar tänker jag inte lämna min nämndplats heller.

Olli Sademies (Sannf)
Zahra Abdulla och Sirkku Ingervo.
Bildtext Zahra Abdulla och Sirkku Ingervo gick från De gröna till VF men de fick sina nämndplatser när de fortfarande hörde till De gröna.
Bild: Creative Commons / Petri Krohn/ sirkkuingervo.fi

De gröna vill ha Ingervos och Abdullas nämndplatser

Förutom Sannfinländarna har också De gröna två ledamöter i stadens nämnder som inte längre representerar partiet. Det handlar om Sirkku Ingervos plats i ungdomsnämnden och Zahra Abdullas plats i bostadsnämnden.

- De platserna tillhör oss och vi har diskuterat med Ingervo och Abdulla. Under hösten fanns ändå större frågor på agendan men den här frågan ska lösas. Vi meddelar om det när vi har en lösning, säger De grönas gruppordförande Otso Kivekäs.

Ingervo och Abdulla blev en del av Vänsterförbundets fullmäktigegrupp i augusti. De lämnade De grönas grupp i mars och bildade då en rödgrön grupp.

De platser jag hade var partiets och inte mina. Jag ville vara schysst och det enda rätta var att lämna mina uppdrag.

Jarmo Nieminen (Gröna)

- Jag anser att alla fullmäktigeledamöter också ska ha en nämndplats och om jag får en plats i en annan nämnd ger jag upp platsen i ungdomsnämnden. Jag tror att det sker rätt snart, säger Ingervo, som inte vill säga vilken nämnd hon ska flytta till.

"Jag var schysst och lämnade mina nämndplatser"

Fullmäktigeledamot Jarmo Nieminen som i september flyttade från Samlingspartiet till De gröna lämnade då alla platser han hade i olika organ. Han var bland annat ordförande för nämnden för allmänna arbeten.

- De platser jag hade var partiets och inte mina. Jag ville vara schysst och det enda rätta var att lämna mina uppdrag. Det var ett självklart beslut, säger Nieminen.

Är de som vägrar lämna sina nämndplatser inte schyssta?

- Jag anser att det är så. Vissa vill hålla sig fast vid makten men platserna är ändå utsedda enligt partiernas storlek i fullmäktige, säger Nieminen.

Diskussion om artikeln