Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny Fifa-boss väljs på fredagen – såhär går det till

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Gianni Infantino.
Bildtext Gianni Infantino vill utöka antalet nationer i fotbolls-VM.
Bild: Andy Rain / EPA / All Over Press

Fem herrar kandiderar för Fifas ordförandeskap. Flera förbund har redan gått ut med vem de tänker rösta på, så det är redan klart att det kommer att handla om en duell mellan två män.

Finland och övriga Europa har ställt sig bakom den schweizisk-italienska juristen Gianni Infantino, som fungerat som UEFA:s generalsekreterare sedan 2009.

Bahrainska Shejk Salman är ordförande i Asiens fotbollsförbund och är vicepresident i Fifa. Han har stort stöd i de asiatiska och afrikanska fotbollsförbunden.

Av de tre övriga kandidaterna förväntas Tokyo Sexwale och Jérome Champagne kasta in handduken redan före den egentliga röstningen på fredagen, medan Prins Ali bin Hussein kan spela en rätt så avgörande roll vad beträffar slutresultatet.

Ordföranden i Jordaniens fotbollsförbund ligger trea i förhandsspekulationerna, men långt efter toppduon. Ifall han väljer att ställa sig bakom Infantino eller Shejk Salman kan det bli så att hans röster avgör den slutliga vinnaren.

Såhär går röstningen till

Fifa har totalt 209 medlemsnationer och varje lands röst väger exakt lika mycket. Omröstningen är hemlig och länderna röstar i alfabetisk ordning.

Afrika är den mest röststarka kontinenten med 54 länder, följd av Europa med 53. Asien har 46, Nord- och Centralamerika har 35, Oceanien 11 och Sydamerika 10.

För att vinna i första omgången krävs två tredjedelars andel av rösterna. Om ingen av kandidaterna lyckas samla ihop så mycket stöd elimineras den som fått minst röster. I den följande omgången räcker enkel majoritet till seger, och elimineringen av den med minst röster fortsätter tills någon av kandidaterna har majoritet.

Vad kommer att vara annorlunda?

Att få ordning på Fifa och att återställa förbundets trovärdighet är ett stort projekt. Bland annat följande förändringar kommer att ske.

De politiska besluten kommer att skiljas från de affärsmässiga.

De förtroendevaldas ersättningar kommer att göras offentliga.

Ordföranden och de övriga förtroendevalda kan inte sitta i längre än tre mandatperioder, det vill säga i högst tolv år.

Fler kvinnor i beslutande ställning.

Respekt för mänskliga rättigheter ska skrivas in i stadgorna.

Diskussion om artikeln