Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa drar kunder till detaljhandeln

Från 2016
Uppdaterad 23.02.2016 17:12.
Gw-gallerian
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det går bra för Vasaregionen och Österbotten. I Vasa finns en stark köpkraft och befolkningstillväxten är sjätte snabbast i landet.

- En nordisk undersökning visar att vi är mindre sjuka, vi är lyckligare, arbetsplatserna ökar, vi har ett fungerande näringsliv. Folk har flyttat in till regionen och folk har jobb, säger specialplanerare Jonas Nylén på Vasa stad.

Enligt politices doktor Timo Aro är Vasaregionen det fjärde framgångsrikaste eller mest livskraftiga området i Finland. I undersökningen har han använt sig av tio centrala indikatorer. Landets samtliga 70 ekonomiska regioner ingick i undersökningen. Helsingfors, Borgå och Mariehamn låg i topp tre.

Vasa är bättre än Seinäjoki

Vasa har gått förbi Seinäjoki när det gäller kundströmmarna. Affärerna i Vasa har större omsättning och fler anställda än i Seinäjoki. Vasas pendlingsområde är större, om man ser till befolkningsmängden.

Den goda utvecklingen av handelns omsättning i Vasaregionen är, enligt Nylén, en följd av att det lokala näringslivet haft en mycket stark tillväxt på 2000-talet och av att befolkningen ökat med nästan 9 000 invånare.

- Seinäjoki har också haft en mycket god utveckling. Näringslivet i Seinäjoki är dock helt annorlunda. Regionerna kompletterar varandra i stor grad.

Slår man ihop regionerna blir resultatet i ett nationellt perspektiv ännu bättre. På de tio senaste åren har befolkningen vuxit med 14 000 personer i Vasa och Seinäjoki tillsammans.

Prognoserna fram till 2030 visar att köpkraften ökar ytterligare med 50-60 procent. Köpkraften beräknas utågende från befolkningsmängden och hur förmögna invånarna är.

Diskussion om artikeln