Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Londonbörsen i fusionssamtal med Deutsche Börse

Från 2016
Uppdaterad 23.02.2016 19:54.
London Stock Exchange och Deutsche Börse förhandlar om fusion
Bildtext Deutsche Börses huvudkontor i Eschborn i Tyskland.
Bild: EPA / BORIS RÖSSLER

London Stock Exchange och tyska Deutsche Börse har bekräftat att de för förhandlingar om att gå samman. Om fusionen förverkligas kommer den nya börsen att bli en av de stora globalt sett.

Uppgifterna om fusionssamtalen har förekommit hos nyhetsbyrån Reuters och ekonomitidningen Financial Times. De två börserna har redan vid millennieskiftet diskuterat ett samgående. 2004 gav Deutsche Börse ett bud på London Stock Exchange, men det förkastades. Nu verkar samtalen vara allvarligt menade.

Londonbörsen bekräftade i dag att man för förhandlingar om detaljerna i uppgörelsen. Enligt ett förslag kommer Deutsche Börse att bli aningen mer dominerande med en ägarandel på 54,4 procent, medan Londonbörsens andel blir 45,6 procent. Styrelsen kommer ändå att ha lika många medlemmar från de båda bolagen.

Nyheten om en eventuell fusion fick de båda börsernas aktier att stiga. London Stock Exchange kurs steg med 17 procent medan Deutsch Börs steg med 7 procent. Om fusionen blir av kommer de båda bolagen ändå att fortsätta operera under sina nuvarande namn.

En fusion kommer att göra det nya bolaget till marknadsledande i Europa och en viktig spelare på de internationella finansmarknaderna tillsammans med börserna i New York och Hong Kong.

Diskussion om artikeln