Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Professor om brittiska EU-avtalet: Gästarbetarna blir inte färre

Från 2016
Uppdaterad 24.02.2016 17:43.
Den brittiska flaggan svajar tillsammans med EU-flaggor utanför Europeiska kommissionen i Bryssel inför David Camerons besök den 29 januari 2016.
Bildtext Den brittiska flaggan svajar tillsammans med EU-flaggor utanför Europeiska kommissionen i Bryssel inför David Camerons besök den 29 januari 2016.
Bild: EPA/LAURENT DUBRULE

Den uppgörelsen som EU och Storbritannien har enats om spelar ingen större roll i den brittiska valkampanjen. Avtalet förändrar inte Storbritanniens förhållande till EU och kommer inte heller att leda till att inflödet av utländska arbetstagare stannar upp. Det säger professorn i europeisk politik, Anand Menon vid Kings College i London till Yle Nyheter.

EU och Storbritannien kom överens om landets nya medlemsvillkor i fredags. Men i valkampanjen kommer premiärminister David Cameron att ta avstånd från själva innehåller i avtalet.

- Premiärminister David Cameron är inte intresserad av innehållet i avtalet. För honom är det viktigaste att han lyckades nå en uppgörelse för att kunna berätta för hemmapubliken att han tvingade EU till eftergifter. De utdragna förhandlingarna var i själva verket bara politisk teater, säger den brittiska professorn Anand Menon vid Kings College i London.

Enligt Menon, som forskar i EU-politik, är ändå de eftergifter EU gick med på väldigt små.

- Om britterna röstar för att stanna kvar i EU kan man nog säga att EU kom billigt undan. Det här speciellt med tanke på det kaos som ett brittiskt utträde kunde leda till.

Avtalet har föga effekt

Professor Menon säger att avtalet inte kommer att förändra Storbritanniens förhållande till EU.

- Till exempel är formuleringarna beträffande Storbritanniens särställning i förhållande till eurozonen väldigt skickligt formulerade. Men i praktiken innebär det nog ingen förändring från läget idag.

Han tror inte heller att landets dragningskraft bland utländska EU-medborgare minskar.

- Forskning visar att det är den brittiska lönenivån som lockar utländska EU-medborgare - inte de sociala förmånerna. Nu ska dessutom grundlönen höjas, vilket leder till att de utländska EU-medborgarna kommer att öka snarare än minska.

Dessutom har många av de gästarbetare som redan bor i Storbritannien nu fått upp ögonen för vad de är berättigade till.

- Många av dem kände inte till att de har rätt till olika sociala förmåner. Men efter denna debatt är nog alla medvetna om sina rättigheter, konstaterar Menon.

Han tror att ansökningarna om bidrag ökar.

Intressant men svårt förutspådd valkampanj

Den 23 juni röstar britterna om sin framtid i EU. Men i valkampanjen väger avtalet med EU lätt.

Professor Anand Menon tror inte att avtalet har någon större betydelse för väljarbeteendet.

- Valfrågorna kommer främst att beröra flyktingkrisen samt ekonomisk och politisk säkerhet. Med andra ord hur den brittiska ekonomin ska tryggas och hur landet påverkas av den allt sämre säkerhetssituationen i Europa.

Tror du att EU-folkomröstningen verkligen är en fråga som mobiliserar britterna?

- Det väldigt svårt att säga och jag vågar i det här skedet inte sia om valdeltagandet. Man kan nog tänka sig att britternas intresse för EU-frågor ökar i takt med att valkampanjen intensifieras. Men betyder det att folk verkligen röstar, det är oklart. Samtidigt finns också många väljare som låter bli att rösta på grund av ointresse eller okunskap om EU.

Senaste gång britterna folkomröstade var 2011. Då fick de ta ställning till om valsystemet i parlamentsvalet ska ändras. Valdeltagandet låg då på 41 procent.

- Det vår forskning gällande sommarens folkomröstning visar är att ju högre valdeltagande desto större sannolikhet att Storbritannien stannar kvar i EU, säger Anand Menon, professor vid King College i London.