Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanerna sågar Obamas planer att stänga Guantánamolägret

Från 2016
Guantanamon vankileiri.
Bildtext Arkivbild från Guantánamo.
Bild: Shawn Thew / EPA

USA:s president Barack Obama presenterade på tisdagen en plan för att stänga fånglägret i Guantánamo. Förslaget väckte starkt motstånd bland bland de ledande republikanska politikerna.

Republikanerna sitter med trumf på handen eftersom de har majoritet i kongressens bägge kamrar, senaten och representanthuset. Barack Obama vädjade till dem att ge hans förslag en ärlig chans.

Obama utarbetade sin plan i samarbete med Pentagon och den innehåller ett förslag om att 30-60 fångar skulle flyttas till fängelser på amerikansk mark.

USA:s lagstiftning förbjuder emellertid en omplacering av fångar till USA och kongressen kommer sannolikt inte att gå med på att häva de restriktionerna.

"Folket inte övertygat"

Senatens republikanske ledare Mitch McConnell bedyrade att man kommer att granska Obamas förslag men att kongressen redan tidigare varit skeptisk till att ta emot terrorister till USA.

Representanthusets ordförande Paul Ryan konstaterade i sin tur att Obama inte har övertygat det amerikanska folket om att det skulle vara smart eller tryggt att flytta fångar till USA.

De republikanska presidentkandidaterna uttryckte också unisont sin avsky mot presidentens planer.

- Vi kommer att hålla det öppet. Vi kommer att hålla det i gång. Och vi kommer att fylla fängelset med ytterligare onda killar, sade Donald Trump.

- Det låter inte klokt i mina öron. Det här är en del av presidentens pågående strategi att försvaga USA på den globala scenen. Då jag är president kommer vi att skicka terrorister till Guantánamo, sade Marco Rubio som i detta nu är Donald Trumps främsta utmanare.

Guantanámolägret öppnades efter terrorattackerna i september 2001. De misstänkta terrorister som USA grep burades in utan rättegång. Lägret framställs ofta som en skamfläck i USA:s historia.

Diskussion om artikeln