Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Starka tvättmedel ofta onödiga hemma

Från 2016
Dammtuss med lite hår.
Bildtext Starka tvättmedel behövs inte alltid hemma.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Använd bondförnuft och gamla hederliga knep vid hemmastädning, föreslår man på Marthaförbundet. Det finns risker med bakteriedödande tvättmedel.

På tisdagen berättade Yle Nyeheter om biocider i starka tvättmedel som enligt experter är hälsovådliga om man inte ordentligt sköljer bort dem från golven.

I våra hem är situationen den samma som till exempel i skolor och på kontor, säger hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson på Marthaförbubndet.

- Nog finns det risker om du väljer bakteriedödande tvättmedel. Det finns en stor risk att man köper av dem eftersom de finns i alla butiker, säger Eriksson

Farmors knep att föredra

Professor Mirja Salkinoja-Salonen säger att boven är de biocider som finns i starka tvättmedel. Tvättmedel lämnas ofta kvar på golven och städare torkar inte bort dem. Då försvinner också goda bakterier och öppnar vägen för t.ex. mögelporer i skolor och arbetsplatser, lät professorn förstå.

Många tvättmedel är starkt parfymerade och får det att lukta "rent".

- De är också ofta välparfymerade men vi skall komma ihåg att det inte är det som gör det rent i knutarna, säger hushållsrådgivaren Eriksson.

Artikeln om städandet har väckt intresse. T.ex. "Anna" som kommenterar artikeln hänvisar till farmors knep: dammsugare, vatten, skurborste och hederlig såpa.

Det är väldigt sällan som man behöver starka tvättmedel säger man på Marthaförbundet.

- Det beror lite på ytan förstås men om man tvättar t.ex. köket hemma så räcker det med en ren städduk, varmt vatten och t.ex. tallsåpa, säger Elisbeth Eriksson.

Diskussion om artikeln