Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Fel att skära i yrkesutbildning" säger Utbildningsstyrelsens generaldirektör

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 14:07.
Optima i Jakobstad
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Det är fel att skära i yrkesutbildningen så kraftigt som regeringen nu gör, säger Utbildningsstyrelsens generaldirektör Aulis Pitkälä. Pitkälä besökte igår landets bästa yrkesutbildare, Optima, i Jakobstad.

190 miljoner euro skärs bort från yrkesutbildningen 2017 har regeringen bestämt. I praktiken innebär det att staten står för 90 procent av utbildningsplatserna, 10 procent är ofinansierade.

- Det leder troligen till att en del yrkesinstitut minskar på antalet utbildningsplatser, säger Pitkälä.

Optima har valt en annan väg. Alla 1160 platser ska finnas kvar. Ungdomarna måste ha möjlighet till en utbildning resonerar styrelsen.

Besparingar på 1,5 miljoner euro får man söka andra vägar. Vad Optima ska spara på utreds som bäst.

- Pensioneringar räcker inte, säger direktör Rabbe Ede.

Pitkälä anser att Optima gör rätt. Faran är att skolorna i nedskärningstider tänker mer på resurser och pengar än elevernas bästa.

Pitkälä håller med om att det är bättre att ungdomarna får en studieplats än hänger på stan.

- Jag är mycket bekymrad över vad de kommande nedskärningarna kan leda till.

Bildtext Rabbe Ede.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Stor reform 2018

År 2018 ska hela yrkesutbildningen förnyas för att klara sig med knappare resurser. Det gäller lagstiftning, resurstilldelning, examina och lärararbetet.

Allt kommer att förändras och förnyas, säger Pitkälä. Och resurstilldelningen blir resultatbaserad, ju bättre utbildning, desto mer pengar är kontentan.

- Det blir en kamp och konkurrens mellan yrkesinstituten, men Optima kommer att klara sig bra.

Det förklarar Pitkälä med att Optima år efter år har fått pris som bästa yrkesutbildare och det kommer i framtiden att betyda än mer vid tilldelningen av resurser.

Men skolarbetet måste alltså förändras och Pitkälä tar lärarens roll som exempel.

- Vi är på väg bort från det traditionella klassrummet med en lärare. Undervisningen sker mer i form av självstudier, utbildning på arbetsplatser, och läraren blir mer en personlig handledare.

I många sektorer går det mot storskaliga lösningar, men inte nödvändigtvis inom yrkesutbildningen. Pitkälä ser inget hinder för att Optima kan hålla kvar sin självständighet.

- Det är ju landets bästa yrkesinstitut.