Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Åtta frågor om World Cup-laguttagningen

Från 2016
Uppdaterad 24.02.2016 23:34.
Lauri Marjamäki.
Bildtext Lauri Marjamäki är chefstränare för World Cup-lejonen.
Bild: Yle / Samu Lehtonen

Onsdagen den 2 mars ska Finland ta ut 16 spelare till World Cup-turneringen i ishockey. Turneringen spelas i september i Kanada.

1. Har Lauri Marjamäki favoritspelare?

Lauri Marjamäki tar över som chefstränare för landslaget efter vårens VM-turnering. Han var med i landslaget som assisterande tränare säsongerna 2013–2015 då han hann med två VM-turneringar och ett OS.

Som chefstränare för Kärpät sedan säsongen 2013–2014 har Marjamäki jobbat med många potentiella World Cup-spelare. Bland dem Lasse Kukkonen, Joni Pitkänen, Ville Pokka, Juhamatti Aaltonen, Sebastian Aho, Joonas Donskoi och Joonas Kemppainen.

Dessa spelare får knappast någon direkt fördel av att ha spelat i Kärpät men Marjamäki vet exakt vad spelarna går för.

2. Rutinerad eller ung tredjemålvakt?

Väljer landslagsledningen att ta ut de tre bästa målvakterna, eller två etablerade målvakter och en yngre burväktare? Hur ser Kari Lehtonen, Antti Niemi och Pekka Rinne på en roll som uttalad tredjemålvakt?

I Sotji 2014 tackade Niemi ja till att vara tredjemålvakt och han fick som väntat inte spela i turneringen. Något som gynnar honom i World Cup-laguttagningen?

En ung målvakt som Joonas Korpisalo skulle knappast tacka nej till en undanskymd roll men Marjamäki väljer förmodligen de tre bästa målvakterna som står till förfogande.

3. Två eller tre målvakter i mars?

Marjamäki kan i mars välja två målvakter och 14 utespelare eller tre målvakter och 13 utespelare.

Genom att spika målvaktstrion i mars skulle landslagsledningen lämna hela sju utespelarplatser öppna och skaffa tid att fatta de svåraste besluten.

4. Vem ska vara fjärdecenter?

Finland har ett positivt centerproblem, något som lär leda till att spelare som Mikael Granlund, Valtteri Filppula, Teuvo Teräväinen som har spelat som centrar i NHL får spela som yttrar i landslaget.

Aleksander Barkov och Mikko Koivu känns givna som centrar i de två första kedjorna. Jori Lehterä är en utpräglad center som förmodligen är tänkt som tredjecenter.

Granlund, Filppula och Teräväinen är för bra offensivt för att spela i fjärdekedjan. Joonas Kemppainen och Erik Haula har i NHL spelat i defensiva centerroller och kan främst därför vara aktuella för World Cup-truppen.

5. Får NHL-spelarna nu en fördel?

I VM-turneringar har de som har spelat i Europa haft en fördel gentemot NHL-spelarna eftersom de har spelat i landslagsturneringarna under säsongen och är vana vid spelet i de större europeiska rinkarna.

World Cup spelas i mindre NHL-rinkar och med NHL-regler.

VM-veteraner som Juuso Hietanen och Topi Jaakola har ingen erfarenhet av spel i NHL-rinkar. Sebastian Aho, Petri Kontiola, Patrik Laine, Lasse Kukkonen och Sami Lepistö har ringa eller avlägsen erfarenhet av spel i små rinkar.

Har spelarna i Nordamerika nu en klar fördel?

6. Väger rutin tyngre än potential?

World Cup-turneringen är kort och intensiv. Finland spelar tre träningsmatcher och därefter tre gruppspelsmatcher inom lite över fyra dygn innan det redan är dags för eventuella semifinaler.

Därför finns det inget större utrymme för misstag eller tid att spela ihop laget. Något som borde gynna rutinerade landslagsspelare i laguttagnignen.

7. Bekanta backpar och radarpar?

Spelare som är bekanta med varandra sedan tidigare kan tänkas få en fördel.

Sami Lepistö och Juuso Hietanen har spelat som backpar i många VM-turneringar. I Dallas NHL-lag har Esa Lindell och Jyrki Jokipakka bildat backpar och i Texas AHL-lag har Lindell spelat tillsammans med Julius Honka.

Bekanta anfallsradarpar: Mikko Koivu-Tuomo Ruutu (landslaget), Petri Kontiola-Juhamatti Aaltonen (landslaget), Joonas Kemppainen-Joonas Donskoi (Kärpät).

I Edmonton har Lauri Korpikoski och Iiro Pakarinen spelat i samma defensiva fjärdekedja.

8. Hur blir det med KHL-spelarna?

Det är NHL och spelarföreningen NHLPA som arrangerar World Cup-turneringen i samarbete med det internationella ishockeyförbundet IIHF.

Den ryskdominerade ishockeyligan KHL ser NHL som sin konkurrent och KHL har redan meddelat att ligan inte kommer att ha uppehåll under World Cup.

Finlands träningsläger inleds den 4 september och den sista eventuella finalen spelas den 1 oktober. Under samma tidsperiod hösten 2015 spelade Jokerit 10 KHL-matcher.

Att KHL-lagen inte är speciellt sugna på att släppa iväg sina nyckelspelare torde vara klart. Om och hur det påverkar spelarnas förutsättningar att förbereda sig inför World Cup är oklart, men en faktor som säkerligen kan påverka laguttagningen.

Diskussion om artikeln