Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polischef: De flesta sextrakasserare i Köln kommer undan

Från 2016
Uppdaterad 24.02.2016 15:09.
Nyårsafton 31.12.2015 på järnvägsstationen i Köln
Bild: EPA/MARKUS BOEHM

De flesta av gärningsmännen som ligger bakom de sexuella övergreppen i Köln på nyårsnatten kommer kanske aldrig att gripas. Orsaken är bristande bevismaterial.

Övervakningsbilderna var aldrig tillräckligt bra för att polisen ska kunna identifiera sexbrottslingarna.

Endast några stölder syns på övervakningsbilderna, men det är allt. Det uppger Kölns polischef till BBC i dag.

Polisen förlitar sig nu på att vittnen ska kunna peka ut förövarna i stället.

Hundratals anmälningar

Över 500 anmälningar gjordes till polisen om händelserna i Köln under nyårsnatten. Fyrtio procent av dem gällde sexuella övergrepp.

Detektiver har identifierat sjuttiofem misstänkta. De flesta av dem är från norra Afrika och personer som kommit till Tyskland olagligt eller som asylsökande.

Bara tretton män har gripits och då för stöldmisstankar. Bara en har arresterats för sexualbrott.

På onsdag kom den första domen kring händelserna på nyårsnatten. Det var en 23-årig marockan som dömdes till villkorligt fängelse och böter för att han hade stulit en mobiltelefon.

Polisen begick allvarliga misstag

Enligt en officiell rapport om nyårsnattens förlopp i Köln begick polisen där allvarliga misstag då. Bland annat borde polisen ha kallat in förstärkningar och informerat allmänheten bättre.

Den dåvarande polischefen i staden Wolfgang Albers har fått gå. Han har ersatts av Jürgen Mathies som nu uttalar sig för BBC.

Ungefär tusen män med rötter i Nordafrika och Mellanöstern rörde sig i centrum av Köln under nyårsnatten. En del av dem bildade mindre grupper och trakasserade kvinnor och begick andra brott.

Diskussion om artikeln