Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Textilkonst när den är som vackrast

Från 2016
Uppdaterad 24.02.2016 14:22.
en rya designad textilkonstnär Uhra-Beata Simberg-Ehrström
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Har du en vacker rya hemma på din vägg? Grattis i så fall. Du hör inte till dem som i städivern luktat på farmors gamla handvävda rya och slängt iväg den gamla ”dammsamlaren”.

Jag vet själv att jag som nybliven husägare luktade på en rya som min exman hade ärvt och tyckte att den luktade damm. Ryan alltså. Den hade dessutom ”fel färger” med tanke på soffmöblemanget och kändes hopplöst omodern i vårt nya, fina hem.

Som tur slängde jag inte ryan. I stället förde vi den ut för att vädras och så fick ryan komma upp på väggen igen. Med tiden började jag tycka väldigt bra om ryan. Jag till och med kunde känna på den eller ”paja” den, när jag gick förbi.

Häromdagen upplevde jag samma fina känsla när jag besökte Galleri Elverket i Ekenäs. Där pågår en utställning med textilkonstnär Uhra-Beata Simberg-Ehrströms helt magnifika ryor.

en rya designad textilkonstnär Uhra-Beata Simberg-Ehrström
Bild: Yle/ Tiina Grönroos
en rya designad textilkonstnär Uhra-Beata Simberg-Ehrström
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Juha-Heikki Tihinen är kurator på Elverket och under hans vägledning fick jag veta en hel del om konstnären. Uhra-Beata Simberg-Ehrström inledde sin karriär som keramiker och på Elverket finns faktiskt en (1) keramikskål, men det är nog hennes ryor och alldeles exceptionella färgvärld på ryorna som har gjort Uhra-Beata världsberömd.

Kurator Juha-Heikki Tihinen och bakom en rya designad av textilkonstnär Uhra-Beata Simberg-Ehrström
Bildtext Juha-Heikki Tihinen och ryan Fyra färger från 1956
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Hon vann pris fyra gånger i rad på Milanotriennalen: 1951, 1954, 1957 och 1960. Uhra-Beata Simberg-Ehrström representerade också Finland på världsutställningen i Montreal och belönades då för ryan Skog, en rya som är 40 kvadratmeter stor och tog fyra väverskor totalt sju månader att väva.

Ryan Skog finns av utrymmesskäl inte i Ekenäs, däremot nog en skiss av ryan, tecknad av konstnären.
På Elverket finns närmare tjugo ryor, flera av dem kommer från en privatsamling. Finlands främste samlare av ryor, Tuomas Sopanen har över 400 ryor i sitt hem, några av dem signerade Uhra-Beata Simberg-Ehrström.

I Experttimmen, gammalt och antikt brukar det alltid vara intressant att få veta vad olika gamla föremål är värda. Kurator Juha-Heikki Tihinen ger inget exakt svar på vad Uhra-Beata Simberg-Ehrströms ryor är värda, men han vet att de bland annat har sålts på de stora auktionshusen Christie’s och Sotheby’s.

-Nyligen såldes en rya för 1.500 euro och det var en rya som troligtvis var ett paket som hade införskaffats av Finska handarbetets vänner och inte vävts under övervakning av Uhra-Beata Simberg-Ehrström, berättar Tihinen.

De ryor där konstnärens monogram diskret finns invävda i ryan är således värdefullare. De här ryorna har också en helt annan kvalitet eftersom konstnären själv noga övervakade hur ryan vävdes.

En rya på väggen kan alltså jämföras med en värdefull tavla. Enda skillnaden är att Uhra-Beata Simberg-Ehrström själv ville att hennes ryor skulle läggas på golvet, inte på väggen.

Utställningen i Ekenäs är öppen till och med den 3 april (2016). På sommaren visas Uhra-Beata Simberg-Ehrströms ryor i Österbottens museum i Vasa.

I Experttimmen den 25.02 kl 19.22-21.00 kommer det bland annat också att handla om lyxiga, vita spetsar och trasmattor. Du är välkommen att skicka frågor om gamla och antika föremål till expert@yle.fi och sedan ringa i direkt till numret 0600-11 12 13.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln