Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Utredningar om sexbrott i Helsingfors på nyårsafton har lagts ner

Från 2016
Uppdaterad 24.02.2016 14:15.
Raketer ovanför Senatstorget under nyåret 2015/2016.
Bildtext Efter Helsingfors stads nyårsfest på Senatstorget fick polisen flera anmälningar om sexbrott.
Bild: Lehtikuva

Helsingforspolisen utreder inte längre de misstänkta sexbrotten under nyårsaftonen. Offren har inga straffanspråk och gärningsmännen är okända. Bara i ett fall fortsätter utredningen.

Efter nyårsaftonen fick polisen omkring 16 anmälningar om olika sexbrott i Helsingfors centrum. Det handlade om bland annat våldtäkt, försök till våldtäkt och sexuellt antastande.

- Största delen av de här brottsutredningarna har nu lagts ner eftersom offret inte har några straffanspråk och den misstänkta gärningsmannen har förblivit okänd, säger utredningsledare Teija Koskenmäki-Karaharju vid Helsingforspolisen.

Koskenmäki-Karaharju säger att brottsbenämningen förändrats i flera av fallen under utredningens gång.

Ett våldtäktsförsök utreds ännu

Bara i ett fall fortsätter brottsutredningen. Det handlar om ett våldtäktsförsök. Men där har polisen inte heller fått tag på målsägande.

- I de fall där målsägande uppgett att denne inte har några straffanspråk kan inte utredningen fortsätta men de fall där den misstänkta gärningsmannen är okänd kan utredningen tas upp på nytt om polisen får uppgifter om gärningsmannen, säger Koskenmäki-Karaharju.

Oklart om misstänkta var asylsökande

Dagarna och veckorna efter nyåret fick de misstänkta sexuella trakasserierna stor uppmärksamhet och jämfördes med händelserna i Köln där mängder asylsökande misstänktes ha trakasserat kvinnor sexuellt.

Koskenmäki-Karaharju kan inte säga om de misstänkta gärningsmännen i Helsingfors är asylsökande.

- Om det enda kännetecknet är person med utländsk bakgrund kan det också passa in på personer som bor i Finland eller som ser ut som utlänningar.

I Helsingforspolisens redogörelse till statsrådet i mitten av januari stod det att det handlade om grupper med män som omringade kvinnor för att antasta dem sexuellt. Enligt Koskenmäki-Karaharju var det ändå bara i 2-3 av anmälningarna som det talades om grupptrakasserier.