Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

#mittkärleksliv: "Glöm inte din partner under småbarnsåren"

Från 2016
Uppdaterad 29.02.2016 10:05.
Heli Vaaranen sitter i ett kontor.
Bild: Yle/Julie Ebbe

Låt inte närheten i parförhållandet gå förlorad under småbarnsåren. Vi behöver få höra att vi är viktiga för partnern varje dag, säger Heli Vaaranen som är chef för parförhållandecentret vid Befolkningsförbundet.

Svenska Yles enkät #mittkärleksliv visar att parförhållandena är som olyckligast när vi är mellan 30 och 50 år gamla.

- Ja, så är det faktiskt. Det är då vi jobbar jättehårt för hemmet och familjen, vi har barn och väldigt mycket på gång samtidigt. Jag vill inte direkt säga att vi är olyckliga, men det är stressigt, säger Vaaranen.

Lyckligare utan barn?

Det är just småbarnsåren och familjelivet som nämns när man frågar varför det är just i de åldrarna som parförhållandena mår som sämst. Vaaranen tycker det är orättvist att lägga skulden på barnen.

Det är orättvist att skylla på barnen, utan här måste man kämpa med sin egen fantasi.

― Heli Vaaranen

- Forskning har visat att lyckan är annorlunda när man inte har barn, till och med 90 procent av de barnlösa önskar att de hade barn. Det är orättvist att skylla på barnen, utan här måste man kämpa med sin egen fantasi: hur kan vi göra det bästa av den situation vi lever i just nu? säger Vaaranen

- Jo, det är stressigt och jo, vi har mycket att göra, men hur kan vi också komma ihåg vår relation och hur viktig den är?

Gemensamma hobbyer viktiga

När det gäller att bibehålla närheten är gemensamma hobbyer viktiga. Det är just i åldersgruppen 31-40 som man har minst gemensamma hobbyer och samtidigt mest längtan efter sådana, enligt svaren i #mittkärleksliv.

- En orsak till att man blir förälskad är ju att man har det så roligt tillsammans. Man har gemensamma aktiviteter eller hobbyer, eller älskar samma slags musik och går på konserter tillsammans. Men när man får barn så verkar det vara svårt att tänka ut nya saker att dela med varandra, säger Vaaranen.

Ett vanligt problem är att den ena är borta medan den andra är hemma med barnen, och sedan byter man vid dörren.

Varje dag behöver vi få höra att vi är viktiga för partnern.

- Det är inte bra för någondera. Här behövs fantasi för att hitta på saker att göra tillsammans inom ramarna för den situation man befinner sig i, säger Vaaranen.

- Ha också gärna barnvakt ibland! Det räcker med en liten stund så att man kan komma ut och promenera tillsammans.

Ibland stöter man på de som anser att man under småbarnsåren helt enkelt får ge avkall på den gemensamma tiden. Fungerar det?

- Jag skulle rentav varna par som har små barn: tappa inte bort närheten! Vi orkar inte så bra med någonting om vi inte har närhet till människan som vi delar liv, barn och framtid med. Varje dag behöver vi få höra att vi är viktiga för partnern.

Och när barnen flyttar bort då?

Så står man ändå där en dag, då barnen har flyttat hemifrån och startat sina egna liv. Har man lyckats bibehålla närheten i relationen är det betydligt lättare att hitta tillbaka till varandra i det skedet. För de som lagt förhållandet på hyllan kan det bli kämpigare, säger Vaaranen.

- Då får man långsamt börja lära känna varandra igen: vem är du i dag, hur har vi förändrats? Vad har vi för drömmar och hur har de ändrat med åren? Vad talade vi om när vi inledde vårt gemensamma liv?

- Jag skulle hoppas att man inte är beroende av varandra, utan att man är två självständiga individer som vill vara tillsammans och göra roliga saker. Där har vi lite jobb att göra.

Hur har du vårdat parförhållandet under småbarnsåren? Skriv gärna i kommentarsfältet!

#mittkärleksliv

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln