Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Missilen mot flyg MH17 - spåren leder till Ryssland

Från 2016
Rekonstruktion av det plan som sköts ner i ukrainskt luftrum
Bildtext Rekonstruktion av olycksplanet som sköts ned över Ukraina
Bild: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Den internationella forskargruppen Bellingcat hävdar att spår i sociala medier pekar på att det var den ryska arméns 53 luftvärnsbrigad som låg bakom nedskjutningen.

Den 17 juli 2014 träffades Malaysian Airlines plan av en missil ovanför Ukrainas luftrum. Alla 298 ombord dog. Planet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur. I ett tidigt skede misstänkte man att det var en rysk Buk-missil som träffade planet.

Bellingcatgruppen har i en rapport kartlagt den ryska 53 luftvärnsbrigadens rörelser innan attacken. Dessutom har man bland annat kartlagt text och bild på sociala medier.

Inga vattentäta bevis

Enligt Bellingcats rapport finns inga direkta bevis för om det var ryska soldater eller östukrainska separatister som opererade Buk 3x2 då den befann sig i Ukraina. Men rapporten påpekar att Buk M1 är ett så komplicerat system att ryssarna troligen inte kunde ha överlåtit sådana i separatisternas händer utan instruktioner och utbildning eller utan rysk personal.

Rapporten säger att det är sannolikt att Buk 3x2 hade ryska operatörer. Enligt rapporten är det med säkerhet frågan om Rysslands 53 luftvärnsbrigad, som fanns vid gränsen hela sommaren 2014. Enligt rapporten var det officerarna och soldaterna i brigadens andra bataljon som ansvarade för transporten av Buk 3x2.

Forskarna i Bellingcatgruppen har analyserat soldaternas aktivitet på sociala medier med betoning på andra bataljonen.

Andra bataljonen i fokus

Bellingcat har också granskat första och tredje bataljonen, men spåren pekar på att andra bataljonen är insyltad. Gruppen har specialgranskat 14 officerare som misstänks ha levererat och eventuellt opererat Buk 3x2.

I själva rapporten har alla soldater och de flesta officerare gjorts anonyma, med de högsta kommendörerna nämns vid namn. Enligt rapportens slutsats är ryska försvarsministeriet och överbefälhavaren, president Vladimir Putin ytterst ansvariga för nedskjutningen.

Ryssland har vid ett flertal tillfällen förnekat all inblandning i nedskjutningen. Enligt Ryssland var det den ukrainska armén som sköt ner MH17.

Bellingcat har överlåtit sin rapport till holländska åklagare som ska granska den.