Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Världens dyraste mynt visas i Helsingfors

Från 2016
Uppdaterad 24.02.2016 21:26.
En amerikansk silverdollar i vitrin.
Bild: Yle/ Karita Lehikoinen-Stedt

Ett sällsynt mynt finns till beskådan på Nationalmuseet i Helsingfors under två dagars tid. Det handlar om ett av de första amerikanska silverdollars. Flowing Hair -dollarn uppskattas vara det första myntet som präglades i Philadelphia år 1794.

Myntet har gett upphov till en av världens mäktigaste valutor, den amerikanska dollarn.

Världens dyraste mynt ligger i en säker glasvitrin i aulan till Nationalmuseet. Det här myntet får inte vem som helst hålla i handen.

Det såldes på auktion för tre år sedan för en svindlande summa på över 10 miljoner dollar.

- Det speciella med det här myntet är att det antagligen inte bara är bland de första dollarmynt som präglades i USA, utan troligen det allra första. Det gör det hela väldigt speciellt, för det berättar om en ung nation som försöker skapa sig en position i världen och vi vet ju vilken roll dollarn fått efter 1794, förklarar Håkan Forsgård. Han är kommunikationschef på Finlands Moneta, som marknadsför samlarmynt och -medaljer.

Ägaren gläds åt att dollarn är i Finland

Myntet anlände till Finland på onsdag förmiddag och den ska visas på Nationalmuseet till och med fredag.

Flowing Hair -myntet är det finaste kända exemplaret av alla de 1758 silverdollar -mynten som präglades i Philadelphia år 1794. Myntet är som bäst på en månadslång Europaturné. Den ägs av amerikanen Bruce Morelan.

- Ägaren har, de facto, lite finsk bakgrund. Han har haft en finsk fru, så han påpekar ofta att han känner Finland väldigt väl. Han var förstås glad att silverdollarn också skulle komma till Finland, berättar Håkan Forsgård.

En amerikansk silverdollar i vitrin.
Bild: Yle/ Karita Lehikoinen-Stedt

Fraktas i pansarbil

Silvermyntet besöker åtta städer under sin vistelse i Europa.

- Det är första gången just det här myntet överhuvudtaget är utanför USA:s gränser och med tanke på att det handlar om ett mynt som kostar 10 miljoner dollar, så kan man förstå att det är en hel del arrangemang som behövs både när det gäller säkerhet och transport, säger Håkan Forsgård från Moneta.

Diskussion om artikeln