Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Person föll genom isen - förbipasserande räddade livet och får nu pris

Från 2016
Uppdaterad 24.02.2016 21:05.
Teemu Keravuori, Niina Vartio, Jorma Lilja
Bildtext Teemu Keravuori och Niina Vartio fick utmärkelsen på onsdagen av räddningschef Jorma Lilja.
Bild: Helsingfors räddningsverk

En man med dotter som räddade en annan persons liv på trettondagen i Helsingfors belönas nu med räddningsverkets pris.

Teemu Keravuori var ute och promenerade med sin dotter Niina Vartio i Hästnäs på Degerö när de hörde rop på hjälp från havet. Ropen kom ungefär 50 meter från stranden. Det var beckmörkt och minus tjugo grader utomhus den där kvällen.

Teemu Keravuori tog en gren med sig och gick ut mot havet därifrån ropen kom. Hans dotter blev kvar på stranden och larmade nödcentralen.

Personen som ropade på hjälp och som hade fallit i vattnet hittades och Keravuori lyckades hjälpa upp honom med hjälp av grenen han hade med sig. När räddningsverket anlände till platsen befann sig personen redan i trygghet på land och omvårdnaden kunde inledas direkt.

"Gav sig ut för att rädda liv och lyckades på bästa sätt"

Brandman Ossi Pietiläinen som ledde räddningsverkets arbete under uppdraget ansåg att Keravuoris insats är värd ett pris. Keravuori hade ensam och utan riktig utrustning gett sig ut på den svaga isen för att rädda liv och lyckades på bästa sätt, konstaterar Pietiläinen i ett pressmeddelande.

Teemu Keravuori och Niina Vartio tilldelas på onsdagens utmärkelsen "Elämän liekki", det vill säga ungefär "Livets flamma", alternativt "Livslågan".

Ändring klockan 21.05: Översättningen av utmärkelsen till svenska.

Diskussion om artikeln