Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Värdetransportrån utanför Salo - tungt beväpnade rånare på flykt

Från 2016
Uppdaterad 26.02.2016 13:31.
Nyhetsvideor: Beväpnade rånare stoppade en värdetransport - Spela upp på Arenan

Ett värdetransportrån skedde på morgonen på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors, vid Suomusjärvi utanför Salo. Rånarna var tungt beväpnade och är ännu på flykt. Det var säkerhetsbolaget G4S Suomis fordon som rånades, meddelar bolaget.

Rånarna stoppade värdetransporten och tvingade ut chauffören. Rånarna använde flera fordon och var beväpnade. Polisen fick larmet 8:40.

Värdetransportrånet i Salo 25.2.2016
Bildtext Rånarna antände en bil under rånet.
Bild: Yle/ Kalle Mäkelä

Två flyktbilar, en grå skåpbil av märket Ford Transit och en blå Mercedes-Benz personbil, har hittats men rånarna är ännu på flykt.

Polisen har spärrat av delar av motorvägen och hade ännu inte på förmiddagen tagit sig in i värdetransportbilen eftersom polisen befarar att det finns sprängämnen i bilen. Den tekniska utredningen pågår som bäst, meddelar polisen. Polisen ber om tips av allmänheten på numret 040-371 3177.

Värdetransportrån i Salo 25.2.2016
Bild: Yle/ Andy Ödman

G4S Suomi: rånarna verkar inte ha fått något med sig

Det är oklart hur stort byte rånarna fick med sig, men enligt G4S Suomi ser det ut som om rånarna inte fick med sig något från värdetransportbilen.

Enligt polisen är det frågan om fem till sex rånare, åtminstone en del av dem talade finska. De var tungt beväpnade och de avlossade skott, men ingen skadades.

Värdetransportrån i Suomusjärvi, Salo.

Motorvägen var till en början avstängd i båda körriktningarna. Vid 10-tiden började trafiken mot Åbo löpa, trafiken mot Helsingfors kommer att vara avstängd ännu i flera timmar, uppger polisen.

Räddningsverket är också på plats och släckte en brinnande personbil, som rånarna antände i samband med rånet.

värdetransportrån i salo
Bild: Lehtikuva

Enligt ett vittne som MTV har pratat med verkade rånet vara noga planerat. Rånarna omringade fordonet på motorvägen med hjälp av en lastbil och en skåpbil. Efter det körde rånarna en gammal Saab bakom värdetransportbilen och antände Saaben, berättar vittnet till MTV.

Trafiken omdirigeras tillsvidare till väg 110, gamla riksväg 1.

Värdetransportrån på motorvägen i Salo.
Bild: Yle/Andy Ödman
värdetransportrån i salo
Bild: Yle / Kalle Mäkelä
Bombexperter finns på plats.
Bildtext Bombexperter finns på plats.
Bild: Yle/Andy Ödman

Artikeln uppdateras!

Diskussion om artikeln