Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ida Henrikson: Bli bättre på heterokärlek!

Från 2016
Uppdaterad 07.07.2016 16:25.
Ida Henrikson
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

I Yles relationsprogram Livet på spel analyserar kärlekspsykologen Tony Dunderfelt heteroförhållandet likt en företagsledare, en romantikens Juha Sipilä, som handgripligen lär oss hur man bygger normer.

Det traditionella parförhållandet är hotat och könsrollerna håller på att suddas ut. Det här är såklart ytterst tragiskt, framförallt för alla män som har beklagat sej i diverse kolumner, nätdiskussioner och kampanjer på senare tid.

Men misströsta icke! Yles relationsprogram Livet på spel, eller Elämä pelissä, är här för att hjälpa oss bygga starkare normer och navigera tillbaka till det trygga heteroäktenskapets hamn. Det hela lotsas av psykologen, parterapeuten och författaren Tony Dunderfelt, som kommer med konkreta tips och råd för ett bättre kärleksliv, både åt de par som deltar i programmet och tevetittarna hemma i soffan.

Dunderfelt förklarar pedagogiskt att många moderna män, inklusive han själv, fullständigt hade köpt paketet att man ska vara vördnadsfull mot sin kvinna och beakta hennes åsikter och känslor. För honom var det väldigt överraskande att det inte räcker. Han blev helt paff då hans egen hustru plötsligt och oväntat ville skilja sej. Det hade han inte haft en aning om. Den stackars mjukismannen duger helt enkelt inte längre för den moderna emanciperade kvinnan.

Men Tony vände sin egen olycka till vår andras lycka - nu analyserar han kärleken likt en riktig företagsledare. Hur ska vi få romantiken att bli effektivare och produktivare?

Den uppfattning som Dunderfelt, aka parförhållandets Juha Sipilä har, är självklart strikt heteronormativ. Gemenskapen definieras långt av stereotypa könsroller och beteendemönster - mannen är si och kvinnan är så. Till exempel påminner Dunderfelt oss om att män är bättre på siffror och statistik, medan kvinnor är bättre på att med pipig röst prata om "hur det kääännns för meeej". (Helt sant, titta fast på programmet.)

Kanske Finland i Dunderfelt äntligen har fått sin egen motsvarighet till John Gray - ni vet han som skrev Män är från Mars, kvinnor är från Venus. Och det behövs verkligen, så överhängande är hotet av att jämställdheten går för långt. I värsta fall kunde nån till och med tvingas se över sina egna privilegier!

I serien Livet på spel introduceras vi också till ett kärlekstest på webben, där var och en med hjälp av tietals flervalsfrågor kan mäta den exakta kärleksprocenten i sitt förhållande. Varsågod! Tony Dunderfelt ger dej den ultimata formeln och den enda rätta modellen för att få ut så stor vinst som möjligt ur heteroäktenskapet.

Optimera ditt eget kärleksindex redan idag!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln