Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Bättre en holk för många än en för få

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
En röd husvägg där man har spikat upp femtio fågelholkar och björkstammar som formar två träd.
Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström

Småfåglarna lider av bostadsbrist till följd av det moderna skogsbruket - det finns helt enkelt för få gamla, murkna, gästvänliga träd. De träd som finns i skogen är alldeles för unga, hårda och obeboeliga. Det behövs alltså många fler fågelholkar för fåglar som tycker om att bygga bon i håligheter.

Vi skall tillsammans ge Finland en miljon fågelholkar i födelsedagspresent

Strömsö är med i Yles kampanj "En miljon fågelholkar". Målet är att skapa en miljon nya fågelhem. Kampanjen startade den första mars 2016 och avslutas i maj 2017 och är samtidigt en gåva till Finland som fyller hundra år nästa år. Alla kan delta i denna fina födelsedagspresent genom att bygga nya holkar och städa upp i holkar som redan finns. Viktigt är också att du registrerar din holk!

HÄR kan du registrera din holk och läsa mera om kampanjen.

Holkar på löpande band

Strömsös bidrag är en holkinstallation med 50 holkar på villans norra gavel. Dekorationsträdet pusslade vi ihop av kluvna björkstammar. För att björkstammarna inte skulle skada fasaden fäste vi träklossar undertill för att få en luftspalt.

två fågelholkar
Bild: YLE Strömsö

Ska man bygga 50 fågelholkar är det smartast att göra det på löpande band. Jim åkte till Yrkesakademin för att bygga holkarna tillsammans med eleverna på husbyggnadslinjen. När sista holken var spikad var det dags för nästa skede - att måla holkarna. Elin och Jim tog med sig målfärgsburkar till Gerby skola där eleverna i årskurs 6 A och B lät kreativiteten och färgen flöda.

Strömsö inslag: Måla fågelholkar - Spela upp på Arenan

Häng holken själviskt

När man hänger upp en fågelholk går det bra att vara självisk. Häng den i närheten där du bor, på din gård, i en närliggande park eller på vägen till ditt jobb.
- Du ska ju få njuta av fågellivet själv, säger biolog Vincent Westberg, som tycker det är intressant att se när fåglarna häckar på nära håll.

en man
Bildtext Biolog Vincent Westberg
Bild: YLE Strömsö

Tänk på katter och solsken!

Ska man hänga en holk i ett träd måste man vara försiktig så att man inte skada trädet. Westberg råder också att man inte ska hänga holken för lågt så att t.ex. katter kan länsa den. Helst ska man inte heller hänga holken mot söder för då kan det bli stekhett i holken när vårsolen gassar.

En del fåglar vill inte ha artfränder alldeles in på sig, så det kan hända att man inte får invånare i alla holkar om man hänger dem i trädgårdens alla björkar.
- Men det är alltid bättre med en holk för mycket än en för lite, säger Westberg

Strömsö inslag: Vintersädning av fågelholkar - Spela upp på Arenan

Vinterstädning är lättast och bäst

Det kan vara svårt för fåglarna att städa ur en holk, speciellt om det finns rötägg kvar. Därför är det bra att städa ur sina holkar. Vincent Westberg städar alltid holkarna på vintern när det är minusgrader för kvalstren och ohyrans skull. På Vintern är det också minst risk att störa fågellivet, även om en del fåglar använder holkar för tillfälliga övernattningar eller som matlager. Rejäla handskar, en liten borste att sopa ur holken med och lite nytt hö att lägga i bottnen är allt som behövs när man städar en fågelholk.

Händer håller renlav
Bildtext Här var det mest skägglav!
Bild: YLE Strömsö

Läs mer här:
Strömsö bygger fågelholkar på talko
Varför behöver vi en miljon fågelholkar?
Registrera din fågelholk här!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln