Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Känd kriminolog tror att Palmemordet klaras upp

Från 2016
Uppdaterad 26.02.2016 19:49.
Leif G W Persson
Bildtext Leif G W Persson
Bild: Bonnierförlagen

"Vi kommer att få veta vem som gjorde det och varför". I en intervju för Yle säger Sveriges mest kända kriminolog Leif G.W. Persson att han tror att Palmemordet kan klaras upp.

Mordet på Sveriges statsminister Olof Palme, den 28 februari 1986 i centrala Stockholm, skakade en hel värld. Och trots världens största alltjämt pågående mordutredning, med ett arkiv på 250 hyllmeter, har inget svar getts.

Kriminologen Leif G.W. Persson har gjort sig känd som en av de största experterna på Palme-mordet och han är den som flera källor kontaktar, ofta personer som inte vill ha direkt kontakt med polisen.

Som permanent gäst och expert i SVT-programmet Veckans brott lät han för några veckor sedan undersöka en intressant revolver, som han hade fått av en källa. Efter provskjutningar visade den sig vara irrelevant. Men fortfarande strömmar nya tips in, som i måndags, då en person ringde och erkände mordet för Persson.

Det var den 134:e personen som erkände mordet och Persson bedömde den personen som otrovärdig. Men alla tips levererar han vidare till polisen.

"Någon med anknytning till säkerhetspolisen"

Hans egen teori om mördaren är att någon inom statsmakten ville komma åt Palme.

- Jag ser framför mig en person med anknytning till säkerhetspolisiär verksamhet eller underrättelseverksamhet. Jag ser framför mig fler personer än en, någon slags konspiration där man har haft kännedom om att Palme skulle ut på stan den här kvällen och att han skulle vara obevakad.

Leif G.W. Persson om gärningsmännen - Spela upp på Arenan

Polisen gjorde flera missar redan i början av jakten på mördaren: avspärrningarna under mordnatten var bristfälliga, rikslarm dröjde och kommunikationen inom polisen var dålig.

- Det initiala i den här utredningen missar man ju helt, man lyckas nästan inte säkra några spår alls, faktiskt. De två kulorna fick man tag i, men det var ju inte polisen som hittade dem utan personer som var vänliga att leverera dem till polisen.

"Pettersson är för kort för det här"

Utredarna har under åren gått in för flera spår - allt från PKK till Christer Pettersson. Pettersson var den som utpekades av Lisbeth Palme och fälldes i tingsrätten, men friades i hovrätten. Vittnesmålet räckte inte, och mordvapnet har inte hittats.

Persson själv tror inte att det var Christer Pettersson, ofta kallad en missbrukande kriminell "buse".

- Han är helt enkelt fel, va. Jag får fel vibrationer och det har jag fått hela tiden. Han är för kort för det här, säger Persson och menar att ett statsministermord är för stora skor för Pettersson att fylla.

- Det här är en person som inte är som han, utan en samlad och koncentrerad person som kan ta vara på sig själv. Och som ganska säkert har ett legalt vapen och är skjutskicklig, vilket Pettersson inte var. Han visste ju knappt vad som var upp och ner och fram och bak på en revolver, säger Persson. Christer Pettersson avled år 2004 efter ett fall som ledde till en skallskada.

- Han stämmer väl överens med bilden om den enskilde galningen. Sådana som Palme mördas sällan av enskilda galningar, utan de mördas som ett resultat av konspirationer i deras närhet, ofta av personer som har ansvar för deras säkerhet, säger Persson.

Ola Kellgren, direktör för Kulturkontakt Nord, kommenterar traumat efter Palmemordet. - Spela upp på Arenan

"Ingen kunskap om politiska motiv"

Palme var mycket älskad men också hatad av många och politiska motiv borde ha undersökts mer, säger Persson.

- Polisens politiska insikter är inte så stora va? De har svårt att bedöma sådant. Deras kunskaper om hur säkerhetstjänster agerar är marginell, när det kommer till vanliga kriminalpoliser. Man hittar det man förväntas hitta.

Sydafrika-spår utreds

Under alla de här trettio åren har mordutredningen fortsatt. Det handlar om sex anställda mordutredare som jobbar heltid med världens största utredning. Av 13 000 uppslag har man gått igenom ungefär hälften. De flesta tips leder ingenvart men alltjämnt tar polisen in fler.

På torsdagen höll Palmegruppen en presskonferens för att berätta om nuläget i utredningen. Under minnesdagen för mordet på söndag håller polisen sin tipsmottagning öppen för att uppmuntra fler att ta kontakt.

Det så kallade Sydafrikaspåret är fortfarande intressant. Det handlar om en teori om att mordet skulle vara kopplat till Palmes kamp mot apartheidregimen. Utredarna har fått in en del ny information som är intressant.

Palmegruppen är intresserad av att kunna identifiera två personer som fångats på bild på Arlanda dagen efter mordet, när de lämnade Sverige.

Dessutom är man intresserad av uppgifter om en man som ägde ett vapen av samma typ som mordvapnet. Mannen ska ha ogillat Palme och påstod att han sålt vapnet när utredarna ville se det. Mannen, som numera är död, hade sin bostad i närheten av biografen Grand, som paret Palme besökte bio strax före mordet.

Vi kan få svar också efter gärningsmannens död

Leif G.W. Persson tror att vi i framtiden kommer att få veta vad som hände. Vapnet tror han att finns kvar, som en klenod hos någon som kan kopplas till mordet.

- Det är möjligt att gärningsmannen är död. Trettio år är en lång tid. Men det spelar ingen roll, eftersom det går att få en visshet på andra vägar. Jag tror att vi kommer att få en välgrundad övertygelse om vem, vad och varför, säger Persson.

Olof Palme mördades i hörnet av Tunnelgatan och Sveavägen.
Bildtext Olof Palme mördades i hörnet av Tunnelgatan och Sveavägen.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos
Palme är begravd på kyrkogården vid Adolf Fredriks kyrka, som ligger i samma kvarter som mordplatsen.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos
Palme är begravd på kyrkogården vid Adolf Fredriks kyrka, som ligger i samma kvarter som mordplatsen.
Bildtext Palme är begravd på kyrkogården vid Adolf Fredriks kyrka, som ligger i samma kvarter som mordplatsen.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos

Diskussion om artikeln