Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-kommissionen om flyktingfrågan: Vi har tio dagar på oss

Från 2016
Uppdaterad 26.02.2016 05:27.
Flyktingar anländer till ön Lesbos, Grekland
Bild: Jessica Stoltzmann/Yle

EU har nu tio dagar på sig att få kontroll på flyktingsituationen och få samarbetet med Turkiet att fungera, det var budskapet när EU:s inrikesministrar möttes på torsdagen.

Måndagen den 7 mars det vill säga om tio dagar samlas EU:s stats- och regeringschefer tillsammans med Turkiets premiärminister till ett extra insatt krismöte om flyktingkrisen.

Fram till det vill EU att Turkiet verkligen uppfyller de löften landet gett om att stoppa flyktingar från att ta sig till Grekland.

Enligt EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos bör EU-länderna de följande dagarna hålla ihop, implementera det beslut som man enats om, annars kan följderna bli ödesdigra.

- De följande dagarna behöver vi se betydande resultat, nu bör inflödet minska annars finns det en risk att det system vi byggt upp faller samman.

Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn (t.v.), Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière och EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos under EU-mötet för inrikesministrar i Bryssel den 25 februari.2016.
Bildtext Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn (t.v.), Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière och EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos under EU-mötet för inrikesministrar i Bryssel den 25 februari.2016.
Bild: EPA/LAURENT DUBRULE

EU-kommissionen vädjar också till medlemsländerna att arbeta för en gemensam europeisk lösning

- Medlemsländerna bör nu sluta att ta till nationella enskilda åtgärder som tilltalar hemmapubliken, konstaterade EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos och hänvisade till den allt restriktivare flyktingpolitik som flera länder längs flyktingrutten den senaste veckan gått inför.

Inrikesminister Orpo: Finns ljus i tunneln

Också inrikesminister Petteri Orpo anser att EU-toppmötet om tio dagar kommer att ha stor betydelse för senast då vet man om det avtal EU har med Turkiet fungerar.

- Vi har under flyktingkrisen sett flera deadlines men nog är det den 7 mars ett viktigt datum. Förväntningarna på att vi fram till det ska se konkreta resultat är höga och utgående från dagens möte fick jag intrycket att vi kommer att se resultat de följande dagarna.

De följande dagarna kommer Nato att inleda sin operation på Egeiska havet tillsammans med EU:s gränsbyrå Frontex. Också Turkiet har lovat intensifiera sina åtgärder för att stoppa människosmugglarna.

- När de här samordnade operationerna kör igång kan vi få se snabba resultat. Då blir det allt svårare för gummibåtarna att ta sig över till Grekland och de smugglare som finns i båtarna kommer att gripas.

EU:s ordförandeland Nederländernas migrationsminister Klaas Dijkhoff tonade ändå ner förväntningarna.

- Även om samarbete med Turkiet skulle bära frukt kan jag inte lova er att vi kommer att se tillräckliga framsteg före våren.

Diplomatisk kris mellan Grekland och Österrike

De senaste dagarnas utveckling då allt fler länder gått inför skärpta gränskontroller har också föranlett ett gräl mellan Grekland och Österrike.

Grekland beslutade i dag att kalla hem sin ambassadör från Wien.

På inrikesministermötet i Bryssel kallade Greklands inrikesminister sin österrikiska kollega för en fiende.

Tvisten började när Österrike lät bli att bjuda in Grekland till ett möte som ordnades med länder på Balkan.

Österrike vill minska flyktingtrafiken genom Balkan med skärpta gränskontroller.

Åtgärderna befaras leda till att allt fler asylsökande fastnar i Grekland.