Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

VR:s priser förbryllar

Från 2016
Uppdaterad 26.02.2016 10:03.
Vasa järnvägsstation, på spåret står ett vitt och grönt VR-tåg. På perongen finns många människor. Det är vinter och det ligger snö på marken.
Bildtext Vasa järnvägsstation.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

I mitten av februari sänkte VR sina priser med en fjärdedel. En sänkning som välkomnades av många, men pensionärer och studerande är förbryllade.

Samtidigt som standardbiljetterna blev billigare sänkte bolaget också sina rabatter. Ulla-Maj Wideroos är en av de som reagerat på att tågbiljetter för pensionärer blivit dyrare efter sänkningen. Rabatten för pensionärer har sänkts från 50 procent till 20 procent.

- Min biljett från Seinäjoki till Helsingfors och tillbaka till Seinäjoki kostade tidigare 66 euro. Nu efter prissänkningen kostar biljetten lite på 70 euro, säger Wideroos.

Ulla-Maj Wideroos
Bildtext Ulla-Maj Wideroos.
Bild: Yle

Wideroos säger att det inte rör sig om några stora summor.

- Men om man kampanjerar om att man sänker alla priser så håller inte kampanjen.

Studerande besvikna

Även studerandes rabatt sänktes. Tidigare var rabatten 50 procent, nu är den 30 procent. Jessica Koivunen som är socialpolitiskt ansvarig i studerandekåren Novium säger att studerande blev besvikna över prissänkningen.

- VR gick ut och sa att man planerar att sänka alla sina priser men när man fick se de nya priserna blev man lite besviken, säger Koivunen.

Jessica Koivunen
Bildtext Jessica Koivunen.
Bild: Yle/Jonny Smeds

Har inte längre möjlighet med samma rabatter

VR förklarar att bolaget inte längre har möjlighet med så stora rabatter som tidigare efter att man sänkt priserna på standardbiljetterna.

Satu Oker-Blom på VR säger att biljetterna har blivit förmånligare efter bolagets prissänkning.

- Det kan förekomma variationer mellan olika rutter, säger Oker-Blom.

Oker-Blom rekommenderar att om man vill åka så billigt som möjligt ska man beställa sparbiljetter. Det är biljetter som man kan boka 60 dagar före avfärdsdatumet. Det finns endast ett begränsat antal sparbiljetter och inga rabatter beviljas på biljettens pris.

Resorna kan bli dyrare också för familjer

Den gamla familjebiljetten har också tagits bort. Barn upp till sexton år fick tidigare resa gratis med sittplats om de hade med sig en vuxen med familjebiljett.

Tidigare har barn under sex år kunnat resa gratis utan sittplats. Numera måste man köpa biljett åt alla barn som är fyra år eller äldre.

Som bäst kan en familj spara i och med det nya systemet med sparbiljetter. Men om man inte lyckas boka sparbiljetter kan priset vara högre än tidigare.

Diskussion om artikeln