Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musik och dans för folket samman i Sydösterbotten

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Barn i dagis.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Stort intresse då barnkulturnätverket i Österbotten BARK, i samarbete med Musikinstitutet Legato och Röda Korset arrangerar lek- och dansworkshopar för invandrare i Sydösterbotten.

Finländska och nyfinländska barn har redan träffats i Närpes, Kristinestad, Kaskö och i Sideby. I mars är det dags för en till träff. Då i Korsnäs.

- Vi har bland annat dansat finlandssvenska ringlekar. En flicka kände igen "Vi äro musikanter" från en julfest och visste att det här är "christmas", säger BARK:s koordinator Annina Ylikoski.

Spåket är inget hinder

Bland annat Närpes spelmansgille har deltagit i workshoparna.

- Det som är så bra med musik och dans är att det inte behövs så många ord. Trots att vi inte talar samma språk så går det bra ändå, säger Ylikoski.

Genom workshoparna hjälper man till med att knyta kontakter till lokabefolkningen som är viktiga för att kunna anpassa sig till ett nytt samhälle och integreras, menar Ylikoski.

Intresset har varit stort. I februari deltog ett 80-tal personer i en workshop för familjer i Närpes, medan evenemanget i Kristinestad samlade närmare 30 barn i åldern 3-6 år.