Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tabu att prata om äldres alkoholproblem

Från 2016
Ett glas med sherry.
Bild: Yle/Madeleine Boström

Att prata om äldres alkoholkonsumtion är fortfarande tabubelagt. Det säger Pirjo Knif som leder äldreomsorgen i Jakobstad. Hon efterlyser mera och öppnare diskussion om saken.

- Alkoholproblemen bland äldre berör en liten men en växande grupp. Äldres alkoholproblem är inte annorlunda än vilken annan åldersgrupps. Men gruppen bekymrar eftersom ungefär en tredjedel av de äldre börjar dricka mera då de blir pensionärer och blir äldre.

För äldre är storkonsumtion av alkohol förknippat med stora risker eftersom konsumtionen påverkar välbefinnandet i stort.

En åldrande kropp klarar inte av alkohol på samma sätt som yngre. Skadorna blir större. Risken att ramla och skada sig ökar också och dessutom händer det lättare att den äldre glömmer att ta sina mediciner.

- Dessutom kanske man isolerar sig ännu mera i hemmet om man redan lider av ensamhet och har lite socialt liv. Allt det här blir också värre i samband med alkoholbruk, säger Knif.

Pirjo Knif
Bildtext Pirjo Knif.
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

Riktlinjer inom äldreomsorgen behövs

För att förebygga äldres alkoholproblem är det viktigt att man tar upp frågan inom äldreomsorgen.

Men det är inte alltid så lätt att hitta det bästa sättet att ta upp problemet för till exempel en hemvårdare som märker att klienten man besöker tenderar att dricka för mycket.

- Vad kan man erbjuda i stället, eller kan man. Mycket handlar också om individens egna val och hur man har det i sitt liv. Man kanske ha mist sin partner och nära vänner, sådana saker påverkar också.

Forskare Christoffer Tigerstedt på THL efterlyser klarare riktlinjer för hur äldreomsorgen ska ta tag i alkoholproblem hos äldre. Pirjo Knif håller med.

- Vi betonar väldigt mycket individens självbestämmanderätt. Det finns mycket kunskap och med rätt kunskap kan man styra valen. Man kan öka kunskapen och med hjälp av den påverka attityder, säger Knif.

Diskussion om artikeln