Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vindkraften gick om kärnkraften - i teorin

Från 2016
Uppdaterad 26.02.2016 15:25.
Vindkraftspark i Gembloux i Belgien
Bildtext Vindkraftspark i Gembloux i Belgien.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Vindkraftskapaciteten i världen har för första gången gått om kärnkraften, rapporterar tidningen Japan Times.

Den totala kapaciteten steg enligt tidningen i fjol med 17 procent jämfört med året innan och var i slutet av året 432 gigawatt, enligt den internationella vindkraftsorganisationen Global Wind Energy Council.

Den samlade kapaciteten vid kärnkraftverken i drift i världen var samtidigt 383 gigawatt, enligt branschorganisationen World Nuclear Association WNA.

Det betyder dock inte att det produceras mer elektricitet med vindkraft än med kärnkraft, eftersom vindkraftsanläggningar är beroende av hur det blåser och vanligen producerar under hälften av den maximala kapaciteten.

Äldre vindkraftverk har en utnyttjandegrad på ned till 20 procent medan en modern anläggning som Horns Rev 2 i Danmark har en utnyttjandegrad på drygt 50 procent, enligt den danska vindkraftsorganisationen Lorc.

Kärnkraftverkens kapacitet utnyttjas i genomsnitt till 85 procent globalt, enligt WNA.

Mest vindkraft finns och byggs det i Kina, som samtidigt också satsar stort på kärnkraft för att minska de fossila luftföroreningarna.

Proportionellt produceras mest vindenergi i världen i Danmark. Drygt 40 procent av landets elkonsumtion genererades med vindkraft i fjol.

Diskussion om artikeln