Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Oron för zika-viruset överdimensionerad"

Från 2016
År 2016 ordnas sommar-OS i Rio de Janeiro.
Bild: EPA/Alex Ferr

Mika Salminen, chef för infektionsavdelningen på Institutet för hälsa och välfärd (THL) tycker att det är tråkigt om idrottare väljer att inte åka till OS i Rio de Janeiro på grund av rädslan för zika-virusepidemin i landet.
- Det finns andra och värre virussjukdomar som till exempel dengue och gula febern som är vanliga i tropikerna, konstaterar Salminen.

Lindriga symptom - samband fosterskador utreds

Det myggburna zika-viruset ger lindriga symptom såsom feber, ledvärk, utslag och ögoninflammation, men allt det här är övergående konstaterar Salminen. Inkubationstiden varierar mellan 3 och 12 dagar och drabbas man, är man sjuk ungefär i en vecka. Zika-viruset kan vara farligt för gravida kvinnor då viruset misstänks orsaka fosterskador, men sambandet mellan zikaepidemin i Brasilien och ett ökat antal fall av nyfödda med mikrocefali, eller onormalt litet huvud, har inte fastställts hundraprocentigt.

Richardsson inte orolig

Hinderlöparen Camilla Richardsson, som siktar på att nå OS-gränsen på 3000 meter hinder är inte speciellt orolig, så som läget ser ut nu. Richardsson har inte hört om finländska idrottare som skulle tveka att åka till OS på grund av zika.

Om virusläget förändras, kan det inverka till exempel på var idrottarnas förläger placeras.
- Vi har inte ännu bestämt var förlägret hålls, men om läget blir värre kanske det inte är klokt att ha förlägret i Brasilien, utan till exempel i USA. Men det klarnar närmare tävlingarna.

Portman: Vi tar inga risker

Robert Portman, som är huvudproducent och ansvarar för Yles Rio-projekt konstaterar att alla som ska åka till Rio för att jobba under OS har informerats om läget och getts en möjlighet att hoppa av. Hittills har ingen gjort det.
- Vi konsulterar företagshälsovården kontinuerligt och tar så klart inga risker, konstaterar Portman. Som det är nu fortskrider OS-projektet som planerat, men ändras läget får vi tänka om.

Lätt att skydda sig

Mika Salminen påpekar att det är vinter i Brasilien under OS, vilket betyder att det finns färre myggor i rörelse. Myggorna trivs inte heller i hotell med luftkonditionering och vanliga myggmedel räcker för att hålla dem borta. Man kan också skydda sig med täckande klädsel.

Inte sannolikt att OS flyttas

Flera amerikanska läkare har krävt att OS flyttas eller skjuts fram tills man vet mera om viruset. Tanken får inget stöd av någon av debattörerna. Salminen ser inga medicinska orsaker till att spelen skulle flyttas och Portman konstaterar att det inte skulle bli lätt att hitta en ersättande värdnation.
- Många av arenorna i London har till exempel byggts om, konstaterar Portman.

- Skulle man senarelägga OS skulle 99 procent av idrottarna protestera, konstaterar Richardsson, eftersom många har jobbat i flera år med att pricka in formtoppen i augusti.

Slaget efter tolv - dagens debatt

Spela upp

Diskussion om artikeln