Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tidigare G1-anställd i Kuppis talar ut

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2017 14:57.
Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus
Bildtext Vårdaren sade upp sig från det psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus.
Bild: Yle/Nora Engström

Övermedicinerade patienter, vanvård, hårdhänthet och försök till fortsatt isolering utan ordinering. Dessutom vårdare som lämnar sitt arbetspass och sover på jobbet. Så beskriver en tidigare vårdare verkligheten på G1, den slutna psykiatriska avdelningen för äldre i Åbo.

Vårdaren bevittnade flera tillfällen då patienter skadades. En gång skickade hon en patient till jouren då en annan vårdare inte skötte sitt jobb. En annan gång uppstod en allvarlig situation då hon och en annan vårdare ledsagade en gammal och svag patient till toaletten.

- Jag minns hur upprörd jag blev av hur härdhänt den andra vårdaren tog i patienten. Det kändes som att jag också blev ivägsläpad.

Den kvinnliga vårdaren fick nog då hon efter en ledighet var tvungen skicka iväg en patient för ett jourbesök. Föregående gång hon sett patienten var denne i gott skick.

- Jag var tvungen att skicka patienten till jouren efter att denne inte fått tillbörlig vård. Patienten var verkligen illa däran och klarade inte av att stiga upp ur sängen.

"Ingenting gjordes"

Vårdaren slutade på avdelningen då hon inte längre orkade med den ständiga brådskan och hur patienterna bemöttes.

- Arbetet var hårt, verkligen hårt. Det gällde att på förhand kolla i arbetslistan om det för min del blev mycket jobb under ett pass eller om allting föll på mig.

Kvinnan klagade om förhållandena till sin förman, avdelningsskötaren och överskötaren.

- Jag minns klart hur både avdelningsskötaren och överskötaren sade att de är medvetna om problemen och om personerna bakom. Mig veterligen gjordes ingenting.

Vårdaren som Yle talat med jobbade på den slutna psykiatriska avdelningen för äldre år 2014. Hon är rädd för sin säkerhet och vill därför förbli anonym.

Polisen undersöker verksamheten på avdelningen under åren 2009-2015. Fallen undersöks som frihetsberövande, misshandel och brott mot tjänsteplikt. Också Åbo stad utreder händelserna på avdelningen som Turun Sanomat först gick ut med.

Här finns den ursprungliga artikeln med vårdaren på finska, liksom en intervju på finska på Arenan:

Perjantai: Ex-hoitaja kertoo Kupittaan vanhusten suljetusta osastosta - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln