Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska oppositionen sörjde Nemtsov

Från 2016
Boris Nemtsov mördades för exakt ett år sen. - Spela upp på Arenan

I Ryssland arrangerade oppositionen idag möten i flera städer för att hedra minnet av politikern Boris Nemtsov som mördades för exakt ett år sen.

I Moskva deltog över 20 000 personer. I S:t Petersburg mötte omkring tre tusen personer upp på Marsfältet i centrum av stan.

Många hade kommit med blommor för att hedra den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov. På scenen fanns ett stort porträtt av Nemtsov med ett citat om att ibland måste man betala ett högt pris för friheten.

Mordet på Nemtsov försvagade den ryska oppositionen, men den vägrar fortfarande ge upp. Och enligt arrangörerna gav dagens möten vind i seglen.

– Det har blivit mycket svårare att vara i oppositionen sen Nemtsov mördades, situationen har förvärrats och myndigheternas kontroll har blivit allt striktare, säger Andrej Pivovarov som leder partiet Parnas i S:t Petersburg.

Boris Nemtsov var partiets ledare då han sköts till döds på en bro i närheten av Kreml exakt för ett år sen.

Tårtor i ansiktet

I september är det dumaval och diskussionen går nu het ifall den splittrade oppositionen äntligen ska lyckas förena sina krafter. Åtminstone Pivovarov är optimist.

– Vi måste förena våra krafter under det här valåret, säger Pivovarov. Det finns redan en demokratisk koalition och det finns ett samarbete. Det viktigaste är att vi inte konkurrerar med varandra. Potentialen är stor, det är jag övertygad om.

Det senaste året har oppositionen allt oftare blivit attackerad av olika nationalistiska och ”patriotiska” grupperingar. Den demokratiska rörelsen får allt oftare höra att den är landsförrädare och USA:s agenter.

De senaste veckorna har det blivit populärt att kasta tårtor i ansiktet på ryska oppositionspolitiker.

Fallet löst?

I januari meddelade åklagaren att man har löst mordfallet. Rättegången inleds den här sommaren.

De misstänkta förövarna greps tidigt. Alla fem är tjetjener. Den person som myndigheterna menar organiserade mordet är fortfarande på fri fot och efterlyst internationellt.

Motivet är diffust, men klart politiskt. Nemtsov var en av Rysslands främsta oppositionsledare och hade många fiender. Han kritiserade öppet och fränt president Putins politik i Ukraina.

Åklagaren menar att motivet bottnar i Nemtsovs stöd till den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Ett stöd som de fanatiskt religiösa mördarna tog som en personlig förolämpning.

Tjetjenska spår

På dagens möte fanns flera plakat där folk kräver att myndigheterna hittar den som beställde mordet. Också Nemtsovs partikolleger i Parnas är besvikna på att polisen inte har lyckats hitta den skyldiga.

Partikollegerna anser att det var Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov som beställde mordet.

Kollegerna betonar att själva mördaren ingick i den tjetjenska Nordbataljonen som leds av Kadyrovs närmaste män.

Kadyrov har under det senaste året hotat flera ryska oppositionsledare. Han har publicerat hotfulla bilder på Instagram. En populär måltavla är Michail Kasjanov, som numera leder Parnas.

För en månad sen arrangerade Kadyrov en stordemonstration i Groznyj där man varnade Ryssland för ”den liberala faran”. Den här veckan publicerade Parnas en rapport där man anklagar Kadyrov för korruption och brott mot mänskliga rättigheter.

Diskussion om artikeln