Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irland får ny regering

Från 2016
Rösträkning efter parlamentsvalet i Irland den 26 februari 2016.
Bildtext Rösträkningen i Irland är komplicerad och tar lång tid.
Bild: EPA / AIDAN CRAWLEY

Irländarna tvingade fram ett maktskifte i fredagens parlamentsval, visade preliminära resultat på söndagen.

Premiärminister Enda Kenny från partiet Fine Gael erkände regeringens nederlag och sade att det inte blir någon fortsatt koalition mellan Fine Gael och Labour.

Fine Gael ser ut att knappt förbli största parti, men mister tio procentenheter av sitt stöd och ser ut att få 26 procent av rösterna.

Som ledare för det största partiet kan Kenny försöka fortsätta som premiärminister, men det är möjligt att han inte får ihop en fungerande koalition.

Värsta rivalerna i samma koalition?

Enligt irländska medier verkar den enda möjligheten till regering vara en koalition mellan höger-centerpartierna Fine Gael och Fianna Fáil, men de har historiskt varit varandras värsta rivaler.

De har turats om att leda olika regeringar men har aldrig suttit i en regering tillsammans. Fianna Fáil ser ut att få 25 procent av rösterna.

Om försöken att bilda koalition misslyckas kan det bli nyval i Irland.

Valkampanjen handlade mycket om ekonomin. Regeringen har drivit en impopulär åtstramningspolitik, men de senaste två åren har ekonomin vänt och börjat växa kraftigt.

Oppositionen anser att resultaten av det ekonomiska lyftet fördelats ojämnt och inte kommit landets fattigare medborgare till godo.

Diskussion om artikeln