Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samhällsfördraget: Vi ska jobba mer

Från 2016
Uppdaterad 29.02.2016 10:39.
Samhällsfördraget
Bildtext Tjänstemannacentralen STTK möts
Bild: Lehtikuva

Fackförbundens styrelser samlades klockan 9 i morse för att ta ställning till det förhandlingsresultat som arbetsmarknadsparterna nådde i natt. Nu börjar detaljer läcka ut.

Avtalsförslaget innefattar enligt Yle Nyheters uppgifter 24 timmar fler arbetstimmar per år, utebliven sjukkarens, förändringar i semesterpengen och oförändrade söckenhelger.

30 procent av semesterpenningen skärs bort för anställda i den offentliga sektorn. Allmänt taget gäller nollinje i löneförhöjningarna.

Arbetsmarknadsparterna lämnade förhandlingsbordet klockan 1 i natt efter 12 timmar långa förhandlingar.

Samhällsfördraget är i princip klart, arbetsmarknadsparterna ska bara granska och fila det på morgonen innan det förs till respektive styrelse för godkännande. Före det är arbetsmarknadsparterna ovilliga att berätta mer om innehållet.

- Det här blir ett paket, man kan inte plocka ut bitar, sa Akavas ordförande Sture Fjäder i natt till Yle Nyheter om regeringens hot om lagar i maj om inte arbetsmarknadsparterna når en överenskommelse om lokala avtal.

Näringslivet EK tar på eftermiddagen ställning till avtalet och på kvällen går det till regeringens finanspolitiska ministerutskott.

Diskussion om artikeln