Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Oscarsgalans höjdpunkter 2016

Från 2016
Uppdaterad 29.02.2016 11:06.
Oscarsstatyetter
Bild: © A.M.P.A.S.(r). All rights reserved.

Den 88. Oscarsgalan® var en show som flöt på enligt ett gammalt mönster och ändå skrällde det till ett par gånger.

Mångfalden, eller bristen på mångfald både i Oscarsnomineringarna och i Hollywood i allmänhet, har varit ett hett debattämne de senaste veckorna. Därför var det mer än väntat att showen skulle ta upp den frågan. Kvällens värd Chris Rock gick rakt på sak redan i inledningsmonologen och fortsatte kommentera och skämta kring att det finns så få mörkhyade bland de nominerade.

Trots en stark inledning var Chris Rock insats under resten av galan mindre rolig, trots att Rock är känd som en smart och frän komiker blev skämten många gånger ganska väntade.

Kvällens absolut bästa och roligaste inslag var då man parodierade filmerna nominerade i kategorin ”bästa film” och gjorde om handlingen i filmen till att handla om diskriminering av mörkhyade.

Skrällarna

Den största överraskningen var kanske att Spotlight fick priset för bästa film. Det är en bra och stark film, men visuellt och dramaturgiskt inte alls lika utmanande som t.ex. The Revenant och Mad Max: Fury Road.

Att sedan priset för bästa låt gick till Bond-låten ”Writing On The Wall” och Sam Smith var överraskande. Lady Gagas låt ”Til It Happens To You” var stark och hennes framförande av låten på Oscarsgalan var en av de bästa.

Den tredje och största skrällen var kanske att priset för bästa manliga biroll, lite oväntat gick till Mark Rylance i Bridge of Spies. Rylance är strålande i rollen men många hade väntat på att Sylvester Stallone skulle nappa statyetten för sin roll i Creed.

Äntligen Leos tur

En som väntat länge på en Oscar är Leonardo DiCaprio och kanske publiken väntat ännu ivrigare än Leo, som mycket lugnt gick upp på scenen för att ta emot priset för bästa manliga huvudroll för rollen som pälsjägaren Hugh Glass i The Revenant.

Samtidigt höll han också ett av kvällens bästa tacktal där han inte bara tackade dem han jobbat med utan även tog tid på sig att kommentera miljöfrågor. Global uppvärmning är ett faktum och det hotar oss alla, sade Leo till rungande applåder.

Bästa tacktalen

Tacktalen var i år inte alls särskilt uppseendeväckande. Det nya var att alla de nominerade hade fått lämna in en namnlista på de personer de vill tacka och den listan snabbspolades sedan över bildrutan medan många av talen blev hastiga och smått opersonliga.

Mest gripande var det att se en rörd Ennio Morricone som tackade sin fru och uppmärksammade alla de talangfulla mänskor som aldrig blir belönade med en Oscar trots hårt jobb.

Ett annat rörande tacktal höll musikern Sam Smith som talade för de homosexuellas rättigheter och påstod sig vara den första, öppet homosexuella man som fått en Oscar. Nåt som inte helt stämmer, då mig veterligen bl.a. Elton John och producenten Scott Rudin varit öppet homosexuella då de fått en Oscar.

Antalet statyetter

Den stora vinnaren vad gäller antalet statyetter blev Mad Max: Fury Road med sex statyetter. Filmen fick de flesta pris vad gäller sk. tekniska Oscar, bl.a. klipp, ljudmix och ljudklipp.

The Revenant fick tre Oscars, bästa regi, foto och manliga huvudroll. Regissören Alejandro G. Iñárritu fick alltså nu en Oscar för bästa regi andra året i rad. Senast det här hände var på 1940- och 50-talet, då var det John Ford och Joseph L Mankievicz.

Bästa film blev The Spotlight som alltså endast fick två Oscars sammanlagt, det andra för bästa manus.

Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick till Brie Larson i Room. Medan svenska Alicia Vikander fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll och är därmed den andra svenska skådespelare som får en Oscar, den förra vinnaren hette Ingrid Bergman.

Stående ovationer

Det tog ett tag innan galapubliken ansåg att det var värt att stiga upp och applådera och intressant nog skedde det då USAs vicepresident Joe Biden klev in på scenen. Biden fattade sig snabbt och poängterade att han inte hade gjort nåt ikväll, han var inte den som skulle hyllas utan uppmärksammade istället dokumentären The Hunting Ground (som handlar om våldtäkter på de amerikanska universiteten).

Lady Gaga som framförde titellåten till The Hunting Ground ”Til It Happens To You” fick även hon stående ovationer för sitt framförande, liksom Ennio Morricone.

Oscarsgalan med svensk kommentering kan du se på Arenan och en repris av sändningen (med finsk text) måndag 29.2. på Yle Teema kl. 19.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln