Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mota idrottarens ätstörning i grind

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
fotbollar
Bild: Yle/Erica Vasama

Ätstörningar bland ungdomar är ett känsligt ämne som kan intressera idrottsföreningar och föräldrar.

Därför ville Borgå stad ta upp frågan, säger idrottssekreterare Helena Forsbäck-Turunen. På måndag kväll ordnas en föreläsning om idrottande ungdomar och ätstörningar i Idrottshallen i Borgå.

- Kan vi genom det här ge våra tränare och lagledare verktyg att upptäcka problem innan de blir för stora, så vill vi hjälpa till.

Borgås idrottssekreterare
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Paradox

Idrott förknippas med sunda levnadsvanor och därför är det speciellt knepigt när det är idrottare som drabbas.

- Man kan börja titta sig i spegeln och titta på vågen. Man funderar på vilka krav ens idrottsgren ställer. Hur kan jag bli bättre, blir jag det om jag är 100 gram lättare?

Inom de grenar där idealet är att vara så smal eller lätt som möjligt är idrottarna mer utsatta för ätstörningar.

Mindre mat för att bli bättre på sin gren är en paradox – för att orka idrotta behöver man energi. Enligt Forsbäck-Turunen förklarar Dagny Bengs, femkamparen som drabbats av anorexi, dilemmat klart.

- Man börjar föreställa saker om sig själv och hur man blir bättre. Man hamnar in i helt tokiga tankebanor. Förståndet säger att man borde äta för att idrotta men känslorna säger något annat.

Föreningens ansvar

Hur stort ansvar har då tränaren och föreningen? De kan enligt Forsbäck-Turunen ha en bättre insyn i idrottarens levnadsvanor än familjen.

- Hemma kan man säga att man redan har ätit, men när man är på spelresor kan föreningen lägga märke till att någon äter dåligt. Då är det lagledningens sak att ta upp misstankarna med föräldrarna.

Erfaren föreläsare

Näringsterapeut Johanna Pussinen har erfarenhet av ätstörningar genom sitt arbete på HNS klinik för ätstörningar.

Hon kommer att prata om vilka tecken på begynnande ätstörningar man ska leta efter för att mota Olle i grind.

- Det stora problemet är att man kanske inte vågar påpeka om saken trots att man har sina onda aningar. Man är rädd för att trampa någon på tårna, säger Helena Forsbäck-Turunen.

Måndagens föreläsning börjar klockan 18 i Idrottshallens kafeteria.

Diskussion om artikeln