Sydamerikanska läkare: Insektgift bakom mikrocefali
Sydamerikanska läkare talar allt mer om sambandet mellan miljögifter och mikrocefali i Brasilien. De kräver allt mer högljutt att saken utreds officiellt och vetenskapligt.
Zikaviruset har stått i rampljuset för uppmärksamheten och viruset har pekats ut som skyldigt till tusentals fall av mikrocefali i Brasilien.
Läkare från bland annat Argentina och Brasilien är allt mer övertygade om att det är insektgiftet pyriproxyfen som orsakat fosterskadorna.
De hävdar att zikaviruset fungerar som en lämplig täckmantel för att dölja den brasilianska regeringens misstag med vattenrensning.
Läkare inom Reduas, en miljöinriktad läkarorganisation som arbetar för minskad användning av växt- och insektgifter i rurala områden, är mycket kritiska till hur Brasiliens hälsoministerium skött saken.
Gruppen är också öppet kritisk till amerikanska Monsanto, världens ledande koncern för genmanipulerade grödor och bekämpningsmedel.
Reduas hävdar att det brasilianska hälsoministeriet idkat nära samarbete med Monsantos japanska filial Sumitomo Chemical, och att man därför varit så snar att rikta blickarna mot zikaviruset efter att det började födas barn med missbildade huvuden.
Brasilianska hälsovårdsexperter har nu enligt GMWatch börjat anse att insektmedlet pyriproxyfen faktiskt kan vara intressant i sammanhanget.
Inga barn med mikrocefali i Colombia
Läkarna pekar på det faktum att det inte fötts några barn med underutvecklat huvud i Colombia trots att 3 177 gravida kvinnor hittills diagnosticerats som bärare av zikavirus.
Colombias president Juan Manuel Santos uttalade sig om saken för två veckor sedan: Enligt honom finns det inga bevis för att det just är zikaviruset som orsakar fosterskador såsom mikrocefali.
Santos uppgav att ett medicinskt-vetenskapligt team från USA ska hjälpa till med att forska i det myggburna zikaviruset så att man ska få ett svar på frågan.
För närvarande finns viruset i över 20 amerikanska länder.
Tidigare utbrott av zikaepidemier i samhällen uppges inte ha orsakat några fosterskador.
Officiell förklaring: Zikavirus
Brasilianska hälsomyndigheter har från första stund stått bakom teorin om att det är zikaviruset som orsakar de allvarliga fosterskadorna.
Det har ansetts särskilt farligt för gravida kvinnor att drabbas av zikafeber under den första tredjedelen av graviditeten.
Kopplingen mellan virusinfektion och mikrocefali har inte kunnat bekräftas, men kvinnor i Brasilien har uppmanats att skjuta upp sin graviditet tills bilden klarnar.
Världshälsoorganisationen ser zikavirusepidemin som ett globalt hot, till stora delar på grund av misstanken om svåra fosterskador.
WHO har också uppmanat män att använda kondom med sina gravida partners om de besökt länder där zikavirusepidemier rasar.
Nytt ämne i dricksvattnet i 18 månaders tid
I medlet av år 2014 slutade hälsoministeriet att använda det mygglarvsdödande medlet temefos i dricksvattnet - det var för att larverna hade utvecklat motståndskraft mot medlet.
Staten övergick till att spruta ut pyriproxyfen i tankar med dricksvatten.
Ämnet är känt under försäljningsnamnet Sumilarv. Tillverkare är Sumimoto Chemical, ett japanskt företag med kopplingar till Monsanto i Latinamerika.
Orsaken till att dricksvattnet besprutas med insektgift är att människor i områden där vattendistributionen haltar lagrar dricksvatten i stora såar hemma, och såarna samlar lätt mygglarver.
Då insektgiftet byttes ut var fallen av mikrocefali klart färre - under 2014 rapporterades 150 fall. På följande årets sida började det födas många barn med för litet huvud; år 2015 var de rapporterade fallen 3 893.
I samma veva började zikaviruset spridas i landet.
Myndigheterna kan dock inte svara på frågan varför det är mest kvinnor i de lägsta socioekonomiska grupperna som fött barn med missbildningar - ett faktum som läkare noterat även internationellt.
Ämnet orsakar missbildningar hos larver
Pyriproxyfen, som rekommenderas av WHO, fungerar som en tillväxthämmare som gör att mygglarverna missbildas innan de blir flygfärdiga insekter.
Medlet tillsätts på sina håll, bland annat i Pernambuco, i vattentankar på direkt uppmaning av hälsoministeriet.
Det är enligt de kritiska rösterna fråga om de fattigaste rurala områdena i nordöstra delen av landet, där människor lever i dåliga sanitära förhållanden.
Världshälsoorganisationen står bakom uppfattningen att zikaviruset orsakar mikrocefali, och WHO kategoriserar pyriproxyfen som ett relativt säkert ämne.
Läkarna från Reduas däremot misstänker att den tillväxthämmande effekten inte inskränker sig till insekter- de tror att även barn i fosterstadiet skadas av giftet i det vatten mammorna dricker.
Läkarna pekar på det faktum att den geografiska distributionen av pyriproxyfen överensstämmer med platser där ovanligt många fall av mikrocefali påträffats.
De hävdar att Brasiliens hälsomyndigheter, WHO och Panamerikanska hälsoorganisationen samarbetar intimt med företaget och att de på ett fult sätt utsatt fattiga människor för experiment med insektmedel.
Enligt Sumitomo Chemicals kan pyriproxyfen inte orsaka skador hos däggdjur.
Tester har gjorts på gravida råttor och kaniner utan att man konstaterat missbildningar, skriver bland annat Dagens Medicin.
Det finns också några andra miljögifter som är under lupp på grund av mikrocefalifallen.
Det är fråga om medel som redan förbjudits i de flesta i-länder men som fortfarande används flitigt på odlingarna i nordöstra Brasilien. Dit hör ämnet parakvat, ett ogräsmedel som klassificerats som mycket giftigt i exempelvis USA.