Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fjäder: Avtalet svider men är bättre än tvångslagarna

Från 2016
Uppdaterad 29.02.2016 17:20.
Samhällsfördrag
Bildtext Sture Fjäder från Akava
Bild: Lehtikuva

De centrala fackorganisationernas styrelser tog på måndag förmiddag ställning till det förhandlingsresultat som arbetsmarknadsparterna nådde under natten.

Akava, centralorganisationen för de högutbildade, var först ut med att godkänna avtalsförslaget. Tjänstemannacentralorganisationen STTK:s styrelse godkände också avtalet.

Finlands fackförbunds centralorganisation FFC:s styrelse har däremot skjutit fram beslutet om samhällsfördraget med en vecka. FFC:s styrelse sa varken ja eller nej på sitt möte på måndagen, utan låter fackförbunden behandla överenskommelsen först.

FFC:s styrelse möts på nytt på måndag om en vecka för att ge ett slutgiltigt besked.

EK godkände enhälligt

Styrelsen för Finlands Näringsliv EK godkände överenskommelsen i dag. Beslutet var enhälligt, säger EK:s verkställande direktör Jyri Häkämies.

Häkämies säger att överenskommelsen inte är perfekt, men att det rör sig om den bästa möjliga lösningen för Finland och finländarna.

24 timmar mera jobb

Avtalsförslaget innefattar enligt Yle Nyheters uppgifter 24 fler arbetstimmar per år. De enskilda branscherna avgör själva hur tiden fördelas. Någon sjukkarens införs inte och söckenhelgerna förblir oförändrade.

Den offentliga sektorns semestrar förkortas inte. Däremot sänks semesterpengen inom den offentliga sektorn med 30 procent under de följande tre åren.

Vidare kommer en del av arbetsgivaravgifterna att flyttas över på arbetstagarna.

"Inte smärtfritt för löntagarna"

De lokala avtalens öde berörs också av avtalet. Parterna önskar också förhandla vidare om frågan med principen för trepartssamarbete.

- Lösningen är inte smärtfri för arbetstagarna. Det är ändå mer jämlikt än tvångslagspaketet, som regeringen förkastar, om alla parter godtar lösningen, sa Akavas ordförande Sture Fjäder på måndag förmiddag.

Kommunarbetsgivarna har godkänt avtalsförslaget och Finlands näringsliv EK tar på eftermiddagen ställning till det. På kvällen behandlar även regeringen det i sitt finanspolitiska ministerutskott.

Tillräckligt för regeringen?

Huruvida överenskommelsen räcker för regeringen återstår att se. Regeringens mål är att förbättra konkurrenskraften med 5 procent.

Regeringen hotade tidigare med att stifta så kallade tvångslagar om inte arbetsmarknadsparterna når upp till målet.

Olika intresseorganisationer har riktat kritik mot förslaget.

Diskussion om artikeln