Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Dokumentärserien "Måttet är rågat – ekonomi"

Från 2016
Uppdaterad 24.01.2018 09:53.
En ung dam med kaffemugg går på gatan i New York.
Bildtext Kvinna går på gatan i New York
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

I "Måttet är rågat – ekonomi" behandlas åtta centrala ekonomiska teman – bostadsmarknaden, tillväxt, kredit, konkurs, råvaror, börsen, valuta och bubblor.

Ekonomi är läran om hushållande med resurser i ett tillstånd av knapphet. Med knapphet menas att tillgängliga resurser är begränsade i förhållande till totala önskemål och behov.

Vi måste lära oss att hushålla med de resurser och de tillgångar som finns. Eftersom vi lever på ett begränsat klot finns det också begränsat med naturresurser. Men är ekonomin till för människorna eller är människorna till för ekonomin?

Det svenska ordet ekonomi används i vardagligt tal i mycket bred bemärkelse och kan syfta på både system för resurshantering och det vetenskapliga studiet av sådana system. Motsvarande akademiska discipliner är främst nationalekonomi och företagsekonomi.

Enligt den franska ekonomen och professorn Thomas Piketty har den amerikanska tillväxten efter 1970-talet fördelats enligt följande: 3/4 av tillväxten har gått till den rikaste 1% av amerikanerna, 1/4 har gått till de följande 2-10 rikaste procenten av befolkningen, och de resterande 90 % av den amerikanska befolkningen har inte fått någon inkomstökning alls. För att sammanfatta, så finns det ingen "trickle-down effect", och högkonjunktur "lyfter inte alla båtar".

Del 1/8: bostadsmarknaden

I den första delen bekantar vi oss med bostadsmarknaden. Är den roten till allt det onda? Se hur bostadsmarknaden i USA kraschade och drog med sig världsekonomin i en nedåtgående spiral i Norge, Spanien, Estland och Irland. Kanske Kina är vägen ut?

Måttet är rågat - ekonomi - Spela upp på Arenan

Del 2/8: tillväxt

I den andra delen ska vi titta närmare på tillväxt. Är ekonomin till för människorna eller är människorna till för ekonomin? Trots begränsade resurser jagar vi evig tillväxt i Kina, USA, Island och Ghana.

Måttet är rågat - ekonomi - Spela upp på Arenan

Del 3/8: kredit

I den tredje delen behandlas kredit. Bankerna har pengar att låna ut, och vi tackar och lånar. Skuldsättningen ökar, både för privatpersoner och länder. Vem övervakar detta? Spelar det någon roll?

Måttet är rågat - ekonomi - Spela upp på Arenan

Del 4/8: konkurs

I seriens fjärde del tar vi en närmare titt på begreppet konkurs. Är man tillräckligt stor kan man inte gå omkull, för då finns det alltid hjälp att få. Grannarna är rädda att de skall skadas då du faller. Vi besöker Island, Irland, Italien och Grekland.

Måttet är rågat - ekonomi - Spela upp på Arenan

Del 5/8: råvaror

Seriens femte avsnitt handlar om råvaror. Allt är inte guld som glimmar - olja, metaller och vete fan. Varor som vi alla behöver, men priserna bestäms inte enbart av utbud och efterfrågan. Spekulation ökar och moralen minskar.

Måttet är rågat - ekonomi - Spela upp på Arenan

Del 6/8: börsen

I seriens sjätte del bekantar vi oss med börsen. Den enes död är den andres avkastning, eller? Så länge allting går bra är det ingen som klagar, men då ekonomin är på nedgång är handeln på börsen omoralisk och oetisk.

Måttet är rågat - ekonomi - Spela upp på Arenan

Del 7/8: valuta

Seriens sjunde avsnitt handlar om valuta. Faller euron så faller Europa. Inget fel med det, för det finns ju andra valutor. Vi besöker USA, Storbritannien, Sverige, Grekland, Estland och Kina.

Måttet är rågat - ekonomi - Spela upp på Arenan

Del 8/8: bubblor

I seriens sista avsnitt talar vi om bubblor. Tulpaner, champagne, konst och dotcom. De har funnits tidigare, de kommer igen och möjligen blåser vi upp några just nu.

Måttet är rågat - ekonomi - Spela upp på Arenan

Serien är från år 2011.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln