Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Första åtalen i Japan efter kärnkraftsolyckan i Fukushima år 2011

Från 2016
Femårsdagen av jordskalvet och tsunamin år 2011 infaller den 11 mars i år. Naturkatastrofen krävde omkring 15 000 dödsoffer och orsakade den värsta kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl år 1986
Bildtext Femårsdagen av jordskalvet och tsunamin år 2011 infaller den 11 mars i år. Naturkatastrofen krävde omkring 15 000 dödsoffer och orsakade den värsta kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl år 1986
Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Åklagare i Japan har för första gången väckt åtal med anledning av kärnkraftsolyckan i Fukushima för fem år sedan.

Tre före detta chefer vid det japanska energibolaget Tepco (Tokyo Electric Power Company) åtalas för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att garantera att kärnkraftverket kunde motstå en tsunami.

Styrelsens passivitet ledde till att liv förlorades och att många skadades, hävdar åklagarna.

Bland de åtalade finns energibolaget Tepcos förre styrelseordförande Tsunehisa Katsumata och två tidigare viceordförande.

Åklagarna har hittills varit ovilliga att inleda rättsprocesser och brottsmisstankar mot de åtalade hade lagts ner två gånger tidigare.

Mänskliga misstag orsakade olyckan

De åtalade säger att de är oskyldiga och att ingen kunde ha förutsett den kraftiga tsunamin som drabbade Japans östkust och kärnkraftverket i Fukushima år 2011.

Jordskalvet som utlöste tsunamin, ledde till härdsmältor vid tre av de sex reaktorerna i Fukushima.

Den internationella atomenergiorganisationen IAEA konstaterade ifjol att den centrala orsaken till olyckan var en felaktig tro på att kraftverket var fullt säkert även vid naturkatastrofer.

Det japanska parlamentet har också kommit fram till att olyckan orsakades av mänskor och deras reflexiva tro på auktoriteter.

Diskussion om artikeln